BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németországban vitáznak a pénzügyi tárca megszerzéséről

Az SPD-n belüli konzervatív képviselői csoport ragaszkodik ahhoz, hogy a megalakuló német koalíciós kormányban szociáldemokrata legyen a szövetségi pénzügyminiszter. Ezt a csoport szóvivője, Johannes Kahrs nyilatkozta a Handelsblatt német üzleti lap online szolgálatának. Ha ugyanis a CDU állítja a kancellárt, akkor az SPD-nek joga van arra, hogy a pénzügyminisztérium élére válasszon - tette hozzál.

Ez a tárca az egyetlen olyan úgynevezett vétóminisztérium, amely közösen alakítja a szakminisztériumok költségvetését és ez a tárca illetékes európai és euróövezeti ügyekben.

Ezzel szemben a hivatalban lévő pénzügyminiszter, Wolfgang Schaeuble kijelentette, kész arra, hogy továbbra is hivatalban maradjon a tervezett nagykoalícióban. Ha a kancellár asszony felajánlja neki ezt a tisztséget, "akkor ezt nem utasítanám el" - hangoztatta a Handelsblatt csütörtöki számának nyilatkozva. Előbb azonban meg akarja várni, vajon a koalíciós szerződés alapot jelent-e majd egy szilárd pénzügyi politikához. "Nézetem szerint ennek a feltétele teljesült" - tette hozzá.

Előzőleg a CDU főtitkára, Hermann Gröhe aláhúzta, hogy az uniós pártok igényt tartanak a pénzügyminiszteri poszt betöltésére. Az SPD részéről pedig Peer Steinbrück volt kancellárjelölt azt tanácsolta a pártjának, hogy szintén tartsanak igényt ezen tisztség betöltésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.