BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemzeti ügyek: Rendbe teszik a földpiacot is

„Az állam megkerülhetetlen szereplővé válik a földpiacon. Az új birtokpolitika célja, hogy a föld azoké legyen, akik gazdálkodnak rajta” – hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter elmondta: a kormány az Országgyűlés elé terjesztette a Nemzeti Földalapról szóló törvényjavaslatot, amelynek fő célja a működőképes családi gazdaságok kialakítása, valamint a földárak és földhaszonbérleti díjak alakulásának befolyásolása.

A tervezet szerint minden eladásra szánt termőföldet elsőként az államnak, vagyis az állam nevében eljáró földalapnak kellene elsőként fölajánlani, amely legfeljebb a helyben kialakult legmagasabb árat fizetné érte, ha a vásárlás mellett dönt. Az alap kezeli majd az állami tulajdonban lévő mintegy 2 millió hektár földterületet, amelyből 1 millió hektár termőföld. „Hogy mennyi lesz a haszonbérleti díj, na, azt én is szeretném tudni” – magyarázta a tárcavezető. Jelenleg 5-10 milliárd forint bevétele van a földalapnak a haszonbérletből, amit a kormány elképzelései szerint egy fokozatosan építkező állami földalap vásárlásaihoz föl lehetne használni.

Az új Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), ami a most benyújtott törvényjavaslat ismét a vidékfejlesztési tárca felügyeletére bíz, legkorábban a törvény hatályba lépését követően hatvan nappal állhat föl, tehát  legkorábban csak novemberben.
VM

A kormány birtokpoilitikája

•A földtörvény módosítással megakadályozzák a földspekulációt és a zsebszerződésekkel való visszaéléseket. Földhöz juttatják a fiatal gazdákat.
 
•A Nemzeti Földalap visszakerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRt.-től a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz.
 
•A Nemzeti Földalapba tartozó földeket négy módon lehet hasznosítani: nyilvános pályázaton történő eladással, haszonbérbe vagy vagyonkezelésbe adással, továbbá földcserével.
 
•A földtulajdonosok elsőként az NFA-nak kell felajánlaniuk az eladásra szánt földjüket, amelyért a helyben kialakult piaci árat fizeti az alapkezelő.
 
•A megkötött szerződés tartalmából nyilvános lesz a szerződő neve, a föld fekvése és helyrajzi száma, az ellenszolgáltatás összege és a fizetési határidő, valamint haszonbérletnél és vagyonkezelésnél a szerződés időtartama is. A nettó 5 millió forintnál magasabb ellenértékű szerződéseket az NFA a honlapján teszi közzé.
 
•A földek hasznosításának fő szabálya, a nyilvános pályáztatás.
 
•Az NFA jogutóda a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, ezért a korábbi szerződéseknél nem kell szerződést módosítani.
 
•A Nemzeti Földalap kezeli az állam tulajdonában lévő mező- és erdőgazdasági földterületeket.

•A Nemzeti Földalapban lévő nagy értékű (100 millió Ft. vagy 100 hektár feletti) földterületek hasznosításáról a Birtokpolitikai Tanács dönt.
 
•A Nemzeti Földalapba tartozó földek hasznosításából származó bevételeket, földvásárlásra valamit a földbirtok politikai irányelvek megvalósításra kell fordítani.
 
•Az új törvényben változik az elővásárlási jog sorrendje. Első helyen a magyar állam jogosult élni elővásárlási jogával, hogy a birtokpolitikai irányelveknek megfelelően „piaci szereplőként” tudjon fellépni.
 
•A földpiac aktív szereplőjévé előlépő állam elővásárlási jogának biztosításával létrejön a föld köztulajdona, amelyből tartós, örökölhető földbérleti jogot ad elsősorban a gazdálkodó családoknak valamint a fiatal pároknak, ha vállalják, hogy letelepednek, gazdálkodnak, és 2-3 gyermeket felnevelnek.
 
•A tervezet újraszabályozza a „ helyben lakó” definícióját.  Helyben lakónak az a családi gazdálkodó vagy nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő vagy egyéni mezőgazdasági vállalkozó magánszemély minősül, akinek a bejelentett lakóhelye legalább három éve azon a településen, illetve 15 km-en belüli szomszédtelepülésen van, amelynek közigazgatási területén a termőföld vagy tanya fekszik.
 
•A családon belüli gazdaságátadás megkönnyítése érdekében kezdeményezzük az illetéktörvény módosítását: illeték és adómentes lesz a családon belüli gazdaságátadás.
 
•Elkészítjük az országleltárt, az állam tulajdonában lévő teljes ingatlanvagyont

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.