BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NGM: tudatos csúsztatás a közfoglalkoztatás összeomlása

Az új közfoglalkoztatási program célja, hogy a hatékonyabb tervezés és pénzfelhasználás eredményeként a korábbinál több munkavállaló közfoglalkoztatásba történő bevonására legyen lehetőség - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Míg a szocialista kormány idején 100 ezer ember dolgozott a közfoglalkoztatásban, a Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja 200 ezer fő bevonására teremt lehetőséget. A minisztérium közleménye cáfolja, hogy olyan új közfoglalkoztatási rendszer jött volna létre, amelynek eredményképpen a napokban százezer közcélú és közhasznú foglalkoztatottnak mondanak fel az önkormányzatok, hiszen a rendszer működésének folyamatossága biztosított.
 
Idén közfoglalkoztatásra 64 milliárd, szociális ellátásokra 88,5 milliárd forint jut a költségvetésből. E két előirányzat összege 30 százalékkal több mint az előző kormány által e célokra 2010-re tervezett 117 milliárd forint. A közlemény szerint tudatos csúsztatás az MSZP állítása, amely szerint a kormány a 2011-es költségvetésben a 2010-es 117 milliárd forintról 64 milliárd forintra csökkentette a közfoglalkoztatásra szánt állami támogatást.
 
Hosszabb távon a kormány célja, hogy Magyarországon többé senkinek ne legyen célja életvitelszerűen segélyekből élni, hanem mindenki járuljon hozzá saját munkaerejével, az általa elvégzett értékteremtő munkával a szociális ellátások fedezetét biztosító közösség boldogulásához. A kormány alapvetően a piaci foglalkoztatás feltételeinek megteremtésében látja a foglalkoztatás-bővítés hosszú távú lehetőségét, miközben fontosnak tartja a közfoglalkoztatás rendszerének minél hatékonyabb megvalósítását és fejlesztését. Ehhez több érintett tárca bevonásával középtávú koncepció készül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.