BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Novemberben kiderül, mennyi óvodai férőhelyre lehet szükség

„Novemberben, egy-két hét múlva végeznek az óvodai férőhelyek felmérésével, hogy kiderülhessen, hol van még szükség bővítésre, új épület építésére, átalakításra" – nyilatkozta lapunknak a köznevelésért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa elmondta, hogy országosan több a férőhely, mint amennyi jövőre lesz a 3-6 éves gyermekeknek a létszáma, de vannak területi egyenetlenségek. Közölte, hogy a hátralévő időben mindent megtesznek, hogy az önkormányzatok megtegyék a szükséges beruházásokat a férőhelyek bővítésére, melyre uniós forrásokat is bevonnak.

Hoffmann Rózsa miután tegnap óvodavezetőkkel és óvodai szakmai szervezetek vezetőivel egyeztetett elmondta, hogy az óvodapedagógusok örömmel fogadták a  pedagógusok új előmeneteli rendszerét, mely bruttó 30-70 ezer forintnyi bérnövekedést jelentett a számukra. Sáska Viktor óvodapedagógus szerint a béremeléssel a köznevelésben talán az óvodapedagógusok jártak a legjobban, mivel korábban is magas volt az óraszámuk.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület (MÓE) vezetője lapunknak elmondta, hogy egyes óvodákban bérfeszültség van azzal kapcsolatban, hogy a technikai dolgozókat (például a dadusokat) nem érintette a béremelés, és évek óta stagnál a bérük. Fábián Katalin szerint a többség örömmel fogadta a béremelést, de egyes nyugdíj előtt álló pedagógusok, akik pedagógus I-es fokozatba kerültek, vagy azok, akik hosszú ideje pályán vannak, s több diplomával, szakvizsgával is rendelkeznek azoknak kisebb arányban nőtt a jövedelme. A MÓE vezetője azt is elmondta, hogy arra is választ várnak, hogy a jövőben az óvodák is állami fenntartásba kerülnek, vagy az önkormányzatoknál maradnak, utóbbi szerinte jobb megoldás lenne.

Hoffmann Rózsa lapunknak elmondta: azon dolgoznak, hogy minden óvodai dolgozó megkapja az indokolt béremelés, amelynek első szakasza a pedagógus végzettségűekre vonatkozott és sikerült kiterjeszteni az összes köznevelési intézményre.

Etelakyné Sarkadi Gabriella, a terézvárosi Szív utcai óvoda vezetője szerint az államtitkár megnyugtatta őket afelől, hogy a minősítési rendszerben olyan szakemberek bírálják majd el a munkájukat, s minősítik őket, akik maguk is gyakorló óvodapedagógusok.
Az államtitkár szerint a társadalom nem egy könnyen fogadja be azt a változást, hogy minden 3 éves gyereknek kötelező lesz jövő szeptembertől az óvoda. Felhívta a figyelmet, hogy a településen a jegyző, ha indokoltnak látja felmentést adhat ez alól, hasonlóan az iskolai délutáni foglalkozásokhoz.

Hoffmann Rózsa szerint a jövő évi költségvetésben lévő források elegendőek lesznek az óvodák működtetésére. A béremelést teljesen fedezi az állam, míg a működtetést megkönnyít, hogy a települések adósságát konszolidálta az állam. Egyes önkormányzati szövetségi vezetők korábban azt nyilatkozták lapunknak, hogy a jövőre tervezett juttatások fedezni fogják a béremelés költségeit (13,2 milliárd forint), de az óvodai működésre tervezett támogatás (16,7 milliárd forint) szűkösek lehetnek. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő szerint az egész köznevelést érintő gyermekétkeztetési támogatás 51,5 milliárdos keretét mintegy 10 milliárd forinttal kellene még megemelni jövőre, hogy a települések finanszírozni tudják a költségeket.

Etelakyné Sarkadi Gabriella arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvodaműködési költségeket mindig is ki kellett pótolni az önkormányzatoknak. A terézvárosi Szív utcai óvoda vezetője azt is felvetette, hogy akik teljes térítést kapnak a gyermekétkeztetésben, azoknak is jelezni kellene az étkezés lemondását, amikor hiányoznak, mivel ezt gyakran nem teszik meg, mivel ez ingyenes számukra. Szerinte így rengeteg pénzt lehetne megspórolni.

„Egyes pedagógusokkal ellentétben mi örömteli eseménynek véljük a Magyar Pedagógus Kar felállítását” – mondta lapunknak a Szívvel és Lélekkel Óvodapedagógusok Egyesülete elnöke. Farkasné Egyed Zsuzsanna szerint így a köznevelésben egy egységes szakmai ernyőszervezet, közösség jöhet létre, melybe bevonják az eddig többnyire külön kezelt óvodapedagógusokat is, ami megkönnyíti a közoktatási intézmények közötti átmenetet is.

Mi lesz a képzéssel?

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület vezetője lapunknak elmondta: az is foglalkoztatja őket, hogy a főiskolákon 3 évig képzett óvodapedagógusokat milyen keretek között akarják majd oktatni a jövőben. Klinghammer István államtitkár ugyanis azt jelezte: közösségi főiskolán is elegendő őket képezni, pedig Hoffmann Rózsa is „a magyar pedagógiai kultúra csúcsának nevezte az óvodapedagógiát. Fábián Katalin szerint így a képzés lehet, hogy olcsóbb lenne, de a kicsik megérdemelnek annyit, hogy ők magasabb színvonalú képzést kapjanak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.