BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obamát megválasztották, a Fitch máris ijesztget

Barack Obama újjáválasztott amerikai elnöknek gyorsan megállapodásra kell jutnia a drámai mértékű államháztartási kiigazítási csomag, a "fiscal cliff" (költségvetési szakadék) életbe lépésének elkerüléséről és az államadósság-limit újbóli megemeléséről, ha az Egyesült Államok el akarja kerülni a költségvetési és gazdasági válságot - áll a Fitch Ratings szerdai helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett elemzésében közölte: becslése szerint ha a januártól esedékes, hozzávetőleg 600 milliárd dolláros adóemelési és kiadáscsökkentő költségvetési intézkedéscsomag változatlan formában életbe lép, az "szükségtelen és elkerülhető" recesszióba sodorná az amerikai gazdaságot, és az amerikai munkanélküliség 2013-ban 10 százalék fölé emelkedne.

A Fitch londoni elemzői szerint ha a tavaly kialakult patthelyzethez hasonlóan ismét nem sikerülne időben megállapodni az amerikai államadósság-limit emeléséről, az már aláásná az Egyesült Államokba mint megbízható adósba vetett bizalmat, és ebben az esetben a cég felülvizsgálná az országra érvényben tartott, lehetséges legjobb, AAA adósosztályzatát.

A szabad fordításban költségvetési szakadékszélnek fordítható fogalom arról szól, hogy ha a washingtoni kormányzat az év végéig nem áll elő részletes tervvel a több mint nyolc százalékos költségvetési hiány és a 100 százalékos szintet meghaladó államadósság csökkentésére, akkor a költségvetési törvényben előírtaknak megfelelően 2013. január 1-jével hatályba lép egy igen jelentős méretű hiánycsökkentő csomag.

Az amerikai GDP 3,8 százalékának megfelelő, több mint 600 milliárd dolláros takarékossági csomag automatikusan életbe lépő adóemeléseket és az állami kiadások csökkentését eredményező intézkedéseket jelentene. A fiscal cliff miatt a Fitch Ratings már szeptember végén arra figyelmeztetett, hogy ha az USA nem tudja elkerülni a megszorítással járó költségvetési intézkedések aktiválását, akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint akár recesszióba sodorhatja az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét is. A G20-ak pénzügyminisztereinek és központi banki elnökeinek tegnap véget ért ülésén is arra figyelmeztették Washingtont, oldja meg a költségvetési patthelyzetet az év végéig, miután szerintük a fiscal cliff a világgazdaság növekedése szempontjából a legnagyobb rövidtávú fenyegetésnek számít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.