BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: Egy bank se gondolja magát pótolhatatlannak!

Európa nagy döntések előtt áll – szögezte le napirend előtt felszólalásában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Görögország csődje nyilvánvaló, a feladat most az adósságválság továbbterjedésének megakadályozása.

Rendet kell tenni, mert az nem normális, hogy a legjövedelmezőbb tevékenységet folytató szektort, a bankokat állami segéllyel kell megmenteni - mondta el a miniszterelnök a bankok feltőkésítésének szükségessége kapcsán. Az EU lassú és körülményes, több tagországot politikai válság sújtja, de nekünk meg vannak a saját céljaink és el kell érni, hogy a magyarok a lehető legkevésbé legyenek kiszolgáltatva az EU válságának - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az eurózóna tagországaiban nő az államadósság, az euró gyengesége magával húzza a forintot és ez még sokáig így is marad. Nekünk ezért ragaszkodnunk kell a sajátos észjárásunkhoz, hiszen jelenleg sehol nem állnak rendelkezésre a helyzet kezeléséhez szükséges tankönyvek - véli a miniszterelnök, aki szerint eközben nem szabad arra gondolnunk, hogy ezekről a módszerekről mit gondolnak mások, "főleg azok, akik eladósították Európát". Magyarországon az emberek keveset keresnek, ezért a béreket fel kell emelni, ez csak a minimálbér emelésével érhető el a kormányfő szerint.

Jó bankok nélkül nincs jó gazdaság - szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve: a 2008-ban a bankoknak adott segélyt a cégek nem megfelelően használták fel, most megint bajba kerültek és ennek költségét a tagállamoknak kell megfizetniük. "Mi nem fizethetjük meg a bankok és a bankárok veszteségeit" - hangsúlyozta Orbán, hozzátéve: mindenki érdeke, hogy egyetlen bank se gondolja magát pótolhatatlannak. A kereskedelmi bankokat a betétek biztonsága érdekében el kell választani a befektetési banki részlegektől.

A miniszterelnök megismételte hasonlatát, miszerint az EU nehéz tengerjáró hajó, amely lassan mozog, de nem szabad, hogy hátráltassa Magyarországot. Az országnak részt kell vennie az európai döntésekben, de tudnunk kell, hogy - okulva 1956-ból - senki másra nem számíthatunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.