BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ortodox csomag Matolcsy-tól - Ezzel nem számol a kormány

A nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be az új intézkedéseket, melyek a 2013-as költségvetés stabilizálását célozzák.

Az új csomag kedvező fogadtatásra lelt a piacon, a forint erősödött, az ország-kockázati felár 358 pontra csökkent. Jó hír az is, hogy az MNB-re szóló tranzakciós adó eltörlése egyértelmű gesztus az IMF felé, így az Equilor elemzői ismét nagyobb valószínűséget adnak egy idei megállapodásra.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy néhány helyen meglehetősen bizonytalan a 400 milliárdos csomagból várt bevétel. Adószakértők szerint ugyanis túlzottan optimista az adóhatékonyságtól várt plusz bevétel, lehet, hogy ennek csak töredéke folyik be.

A tanári fizetéscsökkenés elhalasztásának csak a bruttó oldala szerepel a képletben, az emiatt elmaradó SZJA és járulékbevételekkel (mintegy 30-40 milliárd forint) nem számol a kabinet. Az is kérdéses, hogy hogyan folyik be az Államkincstártól nettó értelemben több tranzakciós adó. Összességében tehát egy 120-150 milliárd forint elmaradás még lehet a jövő évi költségvetésben, mely a GDP 0,5 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.