BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Össztűz a magyar médiatörvényre

Az Európai Bizottság nem hivatalos vizsgálatában az uniós rendelkezések tiszteletben tartását ellenőrzi

Óva intette Angela Merkel német kancellár Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatosan megsértse a jogállamiság elveit – közölte a berlini helyettes kormányszóvivő. „A német kormány nagy figyelemmel követi a médiára vonatkozó törvények alakulását Magyarországon” – tette hozzá Christoph Steegmans. Hangsúlyozta: Budapest az EU következő soros elnökeként különleges felelősséget visel azért a képért, amely az unióról a világban kialakul.

Az elnökség ellátásával kapcsolatos kételyeinek adott hangot a Reutersnek Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is. A politikus az Európai Bizottság közbenjárását követelte, mondván, a kedd hajnalban elfogadott tervezet „egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét”. Asselborn szerint ez „felveti a kérdést, hogy egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére”.

Az Európai Parlament (EP) zöldfrakciója azt kérte az Európai Bizottságtól és az EU-tagországok kormányaitól, hogy követeljék a rendelkezés visszavonását. Mint Daniel Cohn-Bendit, a szövetség egyik vezetője fogalmazott: a törvény „egy európai uniós ország számára tűrhetetlen mértékű felügyeletet jelent”. A csoport másik vezetője, Rebecca Harms egyben felvetette: amennyiben a bizottság vagy a tagállamokat képviselő tanács nem reagál a kérésükre, az EP-re hárul a feladat, hogy januártól nyomást gyakoroljon rájuk annak érdekében, hogy megfelelő intézkedéseket hozzanak meg az uniós értékek megsértéseként értelmezhető törvény miatt. Martin Schulz, az EP szocialista frakciójának német elnöke is éles szavakkal bírálta Magyarországot: mint fogalmazott, a sajtószabadságra vonatkozó európai standardok szerint mérik fel a helyzetet, és ha a törvény nem felel meg az előírásoknak, hazánk komoly problémákra számíthat.

A médiatörvénnyel kapcsolatban az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) és a Freedom House amerikai jogvédő szervezet által megfogalmazott bírálatok komoly visszhangot kaptak a nemzetközi sajtóban is – a német konzervatív Die Welt címoldalán foglalkozott vele, a Handelsblatt Orbán Viktort bírálta, míg a lengyel liberális Gazeta Wyborcza Adam Michnik alapító-főszerkesztő levelén kívül címlapján magyar nyelven fejezte ki szolidaritását.

A kritikák az Európai Bizottságot is elérték. Mint azt tegnap a brüsszeli testület idei utolsó sajtótájékoztatóján Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz, a testület szóvivője közölte: a bizottság nem hivatalos vizsgálatot indít a törvény ellen. Arra kíváncsiak, az mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak. A szóvivő ugyanakkor nem kívánta kommentálni az elmúlt napokban megjelent bírálatokat, és arra sem tudott választ adni, a médiatörvény brüsszeli elemzése mennyi időt vesz igénybe. VG

Figyelmes olvasást vár el Martonyi János

„Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel. A luxemburgi külügyminiszter nyilatkozata nem a kormány hivatalos álláspontja” – közölte a magyar kormányfő szóvivője. Szijjártó Péter megismételte Orbán Viktor korábbi szavait, miszerint a magyar médiatörvény itthon és külföldön is leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatók más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is.

A törvény szövegének figyelmes elolvasását javasolta a torinói La Stampa brüsszeli tudósítójának a magyar külügyminiszter. Martonyi János hozzátette: akkor kritizálja a magyar elnökséget, ha „a dolgok nem mennek rendben, de ne a priori”.

A törvény szövegének figyelmes elolvasását javasolta a torinói La Stampa brüsszeli tudósítójának a magyar külügyminiszter. Martonyi János hozzátette: akkor kritizálja a magyar elnökséget, ha „a dolgok nem mennek rendben, de ne a priori”.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.