BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTP Alapkezelő: Sokba fog ez kerülni...

Az Egyesült Államokban patthelyzet alakult ki abban a vitában, amely az államadóság 14,3 ezer milliárd dolláros plafon értékének megemeléséről szól. A piac abban bízik, hogy a két politikai oldalnak sikerül megegyeznie az augusztus 2-i határidő előtt. Ha nem, akkor az Amerikai szövetségi kormány kifogyhat a pénzből és az USA akár fizetésképtelenné válhat – áll az OTP Alapkezelő elemzésében.

Dollár-gyengülés, leminősítés, fizetésképtelenség – csak néhány lehetséges következmény azok közül, amelyek az Egyesült Államokra várnak, amennyiben a demokraták és a republikánusok nem tudnak megegyezni, a 14,3 ezer milliárd dolláros amerikai államadóság-limit emeléséről – vélekednek az elemzők.

A problémát az okozza, hogy míg a szenátusban többségben lévő republikánusok mindössze ezermilliárd dolláros emelésbe mennének bele, addig Obama elnök 2,4 ezer milliárdos emelést szeretne. Ha nem kapja meg, akkor megvétózhatja a szenátus által elfogadott költségvetési tervet.

Szakértők szerint az utolsó pillanatban sikerül majd megegyeznie a két pártnak, azonban a hitelminősítők még így is ronthatnak az amerikai hitelállomány legjobb, „AAA”-s osztályzati besorolásán.

Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő Befektetési igazgatója szerint: „az igazi probléma abban áll, hogy az amerikai adósságpálya a 98%-os GDP arányos adósságállomány, és a 10%-os GDP arányos idei államháztartási deficit mellett kizárólag azért fenntartható, mert a dollár az első számú nemzetközi tartalék-deviza”.

„Az USA külföldi hitelezői és a hitelminősítők is elsősorban azért aggódnak, hogy sikerül-e egyezségre jutni az államadósságot fenntartható pályára terelő intézkedés-csomagról. Obama elnök ezt megszorító intézkedésekkel és adóemeléssel képzeli el, míg a konzervatív oldal kizárólag kiadás-csökkentésben gondolkodik” – emeli ki.

Czachesz Gábor szerint a nézeteltérés azért tűnik feloldhatatlannak, mert a konzervatívok rövid távon politikai nyereségre számítanak abból, hogy sarokba szoríthatják az elnököt, miközben a hosszú távú gazdasági optimummal látszólag nem nagyon foglalkoznak. „A helyzet tovább fokozódhat, már csak azért is, mert korántsem biztos, hogy augusztus 2-a a fizetőképesség végső határa, lehet, hogy akár augusztus 10-ig van lehetőség alkudozni. Ezt a konzervatívok ki is használhatják, ha úgy látják, hogy a keménykedésnek pozitív politikai hozadéka van” – zárta kommentárját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.