BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pitti: Nem biztos, hogy megengedhettük magunknak az egykulcsos adót

Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára megkérdőjelezte az egykulcsos adó bevezetését, nem biztos, hogy ezt megengedhettük magunknak, az 500 milliárd forintos kieséssel. Mint a Gáspár Pál Alapítvány konferenciáján elmondta: végig kell gondolni, hogy Magyarország növekedése lehet-e gyorsabb, mint a magyar árukat felvevő exportpiacoké.

Európából áramlik ki a tőke, ebben pedig nem az új tagországok a nyertesek. A tőkevesztést motiváló tényezőkre kellene hatni. A vállalkozások országhatárokat átlépő működése ellenére a szabályozás országhatárok közé szorított, ami nem hatékony működést eredményez.
Elemzése szerint az elmúlt 13 évben a növekedésben a létszám nem játszott szerepet. 68-70 százalékban a tőkemennyiség bővülése eredményezte a növekedést, mintegy 30 százalékban pedig a termelékenység bővülése.

A trend az, hogy az újonnan érkező és az újrabefektetett tőke összességében nem növekszik, pedig magasabb is lehetne. Figyelmeztető, hogy szembefordulunk ezzel a tőkével, bizonytalanságot keltünk benne. Az utóbbi években a realizált profit magasabb, mint az újonnan érkező tőke. A 67 milliárd eurónyi működőtőke 10 százalékos hozamszint mellett is komoly folyó fizetési mérleg gondot okozhat.

A rendezvényt záró kerekasztal-beszélgetés során azt a kérdést járták körül a közgazdászok, jelenthet-e a bakrendszer fertőzési csatornát, azaz a bankcsődök miatt átterjedhet-e egyik országról a másikra a fizetésképtelenség. Európában az USA-val szemben még nem történt meg a banki portfoliók megtisztítása, a rossz hitelek elkülönítése – mondta el Oszlay András, a Takarékbank elemzője. Komoly reálgazdasági problémákat okozhat ezért bármelyik nagybank bedőlése, az Európai Unió létét is veszélybe sodorhatja egy ilyen katasztrófa, mert a közösség működését biztosító egyeztetéseket veszélybe sodorná. Ha nem lesz az EKB hozzáállásában változás, és nem fogja korlátlanul vásárolni az állampapírokat, akkor valóban széteshet a közösség – értett egyet Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője.

A banki feltőkésítések a magasabb tőkekövetelmények és a szigorúbb szabályozás miatt inkább a mi térségünkben kecsegtethet sikerrel, mivel itt még van terjeszkedési lehetőség. Ugyanakkor nincs erre utaló törekvés, mivel a német Landesbankok könyveiben még mindig vannak kétes hitelek, mivel nem néztek szembe ezzel a problémával. Ha pedig a tőkeemelés nincs napirenden, akkor az eszközök csökkentése jelenthet csak módot a tőkemegfelelés elérésére, ez pedig még tovább fékezheti a gazdaságokat.

A magyar hitelállomány az egyetlen a régióban, amely 2010 nyarához képest tovább zsugorodott. Nem mondható tehát, hogy azért csökken a banki forrás, mert általános forráshiány lenne – mondta Várhegyi Éva, a Pénzügykutató szakértője. Valamennyi résztvevő azt jósolja, hogy a hitelállomány tovább szűkül, a hitel/betét arány 110 százalék környékére zsugorodhat. A befektetések pedig zömmel készpénzből valósulnak meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.