BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Portugália: szigor jön

Rendkívül szigorú intézkedéseket előrevetítő kormányprogramról kezd ma vitát a portugál parlament. A Pedro Passos Coelho vezette jobbközép–konzervatív koalíció nagy ívű privatizációs programot, komoly takarékoskodást és extra adókat ígér – összhangban azokkal a vállalásokkal, amelyeket még ellenzékiként tett az EU–IMF-hitelcsomagért cserébe.

Sőt, Passos Coelho ennél is tovább megy, ez nem is meglepő annak fényében, hogy már a június 5-i parlamenti választásokat megelőző kampányban is hasonló lépésekkel riogatta a választókat. A bevételek növelése érdekében el kívánják adni a nemzeti légitársaság, a TAP 100 százalékát, de az állami vízműveket (Águas de Portugal), valamint a közszolgálati televízió, az RTP egyik csatornáját is piacra dobják.

Magánkézbe kerülhetnek egyes vasútvonalak, miközben leállítják a Lisszabont és Madridot összekötő gyorsvasút építését (a trojkával kötött megállapodás még csak a Lisszabon–Porto vonal fejlesztésének felfüggesztését irányozta elő). Az előző, José Sócrates vezette kormány korrupciógyanús ügyek övezte fejlesztése, az új lisszaboni repülőtér is süllyesztőbe kerül egy időre. Többet kell majd fizetni az egyes állami szolgáltatásokért is, így például az egészségügyben vagy a közösségi közlekedésben magasabb díjakkal kell számolniuk a Portugáliában élőknek.

A kormány az adóbevételek jelentős növekedésével számol. Ennek érdekében egyrészt a normál, 23 százalékos áfakulcscsal fognak adózni a jelenleg kedvezményes körbe tartozó termékek, ugyanakkor megnövekedhet a vagyonadó. A személyi jövedelemadóval kapcsolatos kedvezmények, visszatérítések szűkítésére is számítaniuk kell a portugáloknak. Ennek tervét ellenzékiként még elutasította az új kormány vezető ereje, a PSD, amely most ugyanakkor erre az évre egyszeri különadót is kivetne az szja-körbe tartozókra.

A kiadási oldalon a szigor nemcsak a nagy infrastrukturális beruházások leállításában mutatkozik majd meg, de egy jóval rugalmasabb munkaerőpiac nevében a határozott idejű munkaszerződések körének kibővítésére is lehetőséget teremt a program. Passos Coelho ugyanakkor a munkanap-áthelyezések gyakorlatát is visszaszorítaná, mondván, a többnapos ünnepek túl nagy kiesést jelentenek a termelésben.

Nagyobb a hiány mértéke

A kormány által vártnál magasabb, egy évre vetítve 8,7 százalékos volt az első negyedévben a GDP-arányos hiány – közölte tegnap a portugál statisztikai hivatal. Egy évvel korábban 9,2 százalékos volt a deficit. Lisszabon a tavasszal kapott, 78 milliárd eurós EU–IMF-hitelcsomag fejében azt vállalta, hogy 2011 végéig 5,9 százalékra, 2013-ra pedig 3 százalék alá csökkenti a hiányt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.