BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Portugáliát és Görögországot is leminősítették

A Standard & Poor’s "BBB-"-ra minősítette le Portugália adósságának besorolását.

A Standard & Poor’s a világ legnagyobb hitelminősítője „BBB mínusz” kategóriába minősítette le Portugáliát „BBB” besorolási szintről, és további negatív kilátást tűzött a besorolás margójára. A Portugál 10 éves államkötvények hozama 7,93 százalékra emelkedett, miközben a német hasonló futamidejű kötvények hozama 3,3 százalékon áll.

Portugália hitelminősítése egy szinttel áll a bóvli, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriától, hasonló szinten, mint Magyarország.

A „negatív kilátás” tükrözi a várható hitelminősítői lépést, vagyis nagyobb esélye van a további leminősítésnek, mint a besorolás tartásának. A vezető tőzsdeindexek gyengülést mutatnak, miután az S&P leminősítette Portugáliát.

A Standard & Poor’s egyszerre leminősítette Görögországot is, két szinttel, ugyanis a hitelminősítő véleménye szerint az ország adósságát újra kell strukturálni, és a kötvénytulajdonosok veszteséget kényszerülhetnek elkönyvelni.

Az S&P „BB mínusz” kategóriába sorolta a görögöket az eddigi „BB plusz” kategóriából. A kilátás továbbra is negatív maradt, vagyis a további leminősítés kockázatával nézhetnek szembe, akár a portugálok. Az ország eddig is a befektetésre nem ajánlott kategóriában volt, ám így még távolabb került a „BBB mínusz”, vagyis a befektetési sáv aljától.

Miért ilyen agresszív az S&P?

Az EU vezetői megállapodtak az ESM-ről (állandó válságkezelési mechanizmus), mely 2013-tól az EFSF-et váltja fel. Ezt csak azon országok vehetnek igénybe, akik újrastrukturálták államadósságukat. Az S&P megismételte március 15-ei nyilatkozatát, mely szerint ez „káros” a kötvénytulajdonosoknak. 

Portugália alig heverte ki az előző "ütést"

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a múlt héten csütörtökön, a piacok zárása után Londonban közölte, hogy Portugália hosszú távú szuverén adóskockázati osztályzatát az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról a "BBB plusz" fokozat kihagyásával a közepes befektetői ajánlású "BBB" szintre sorolta vissza, és az új besorolás is rövid időn belüli újabb leminősítést valószínűsítő, negatív kihatású figyelőlistán marad.

Az euróövezeti tag Portugália hosszú futamidejű adósságának osztályzata az S&P listáján a mostani leminősítés után már csak egy fokozattal jobb a cég által Magyarországra érvényben tartott "BBB mínusz" osztályzatnál. A magyar besorolást a Standard & Poor''s ugyancsak csütörtökön megerősítette, változatlan negatív kilátással.

Nem sokkal a Standard & Poor''s csütörtök esti londoni bejelentése előtt egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is két fokozattal rontotta a portugál adósosztályzatot, jóllehet ez a cég még az elsőrendű befektetési sávban tartotta Portugália besorolását.

Mentőcsomag kellene?

A múlt héten azt írtuk, hogy a mentőcsomaggal jobban járhat Portugália, mint a piaci finanszírozással.  A hét végén Ewald Nowotny , az EKB kormányzótanácsának tagja is hasonlóan vélekedett: „tisztán közgazdasági szempontból nézve, valószínűleg ezt lehetne javasolni”. Becslések szerint 70-80 milliárd euró lehetne a portugál mentőcsomag.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.