BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Randalírozás volt Athénban

Erőszakba fordultak tegnap a görög kormány vasárnap bejelentett megszorító intézkedései elleni megmozdulások Athénban: a tüntetők egy csoportja megpróbált betörni a parlamentbe, Molotov-koktélokat dobált a rendőrökre, és épületeket gyújtott fel. Egy belvárosi bankban három ember veszítette életét a tűzben. A törvényhozás mindeközben megkezdte a 2012-ig 30 milliárd euró megtakarítását célzó csomag vitáját, amelynek elfogadása a 110 milliárd eurós nemzetközi segítség előfeltétele. A pénzügyminiszter, Jeórjiosz Papakonsztantinu létfontosságúnak nevezte, hogy az intézkedésekre a parlament napokon belül áldását adja. Az ellenzék már jelezte, hogy nem szavazza meg a javaslatokat.

A német törvényhozás tegnap a segélycsomagból Berlinre jutó 22,4 milliárd euró megadásáról vitázott, és a vezető politikusok drámai kijelentésekkel érveltek annak szükségessége mellett. A görög mentőcsomag sikerétől „nem kevesebb függ, mint Európa jövője – ezzel együtt Németország jövője Európában – mondta Angela Merkel kancellár. Mint mondta, a csomag nélkül az európai és a nemzetközi pénzügyi rendszert is destabilizálással fenyegető láncreakció indulhat el.

A német képviselőket igyekezett meggyőzni Axel Weber, az Európai Központi Bank monetáris tanácsának német tagja is. Közleményében úgy fogalmazott: az adósságválság átterjedésének súlyos hatásai a monetáris unió más tagjait is fenyegetik. Weber szerint Németország hozzájárulása a görög segélycsomaghoz „mindent egybevetve igazolható mértékű”.

A pénzpiaci krízis átterjedésének a veszélyét az IMF vezérigazgatója is elismerte. Egy lapinterjúban Dominique Strauss-Kahn azt mondta: „Mindig ott van a tovagyűrűzés kockázata... Portugáliát szokták emlegetni, bár az már hozott megelőző intézkedéseket, a többi ország helyzete pedig sokkal stabilabb... de résen kell lennünk.” Strauss-Kahn szerint mindenesetre az eurózóna nagy államai – mint Német- és Franciaország – nincsenek valós veszélyben. A vezérigazgató bírálta viszont az eurózóna tagjait, amiért – főként Berlin nyomására – viszonylag magas, 5 százalékos kamatláb mellett hiteleznek Athénnak. Szerinte az európai kormányoknak is az IMF által alkalmazott feltételekkel kellene hiteleznie, ez pedig több mint fél százalékponttal alacsonyabb kamatot jelentene.

Barroso fenyeget

Éles kirohanást intézett tegnap a pénzpiaci spekuláció ellen az Európai Parlamentben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A görög adósságválság nyomán kialakult piaci helyzetre utalva azt mondta, hogy a brüsszeli testület gyorsan a szabályozás további szigorítására tehet javaslatot, ha a pénzpiaci szereplők „felelőtlenül viselkednek”.

A görög adósságválság nyomán kialakult piaci helyzetre utalva azt mondta, hogy a brüsszeli testület gyorsan a szabályozás további szigorítására tehet javaslatot, ha a pénzpiaci szereplők „felelőtlenül viselkednek”.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.