BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Rázós” lehet az új év

Várakozások. Borúlátás, jobb esetben bizonytalanság jellemzi az európai nagyvállalatok, illetve gazdasági szervezetek vezetőinek 2010-re vonatkozó várakozásait. A cégek igazgatósági szintjén elsősorban az erős euró, a nagy munkanélküliség, a továbbra is gyengélkedő belső kereslet és a vállalati hitelszűke okoz komoly aggodalmat.

A nehéz 2009-es körülmények közepette elért viszonylag jó üzleti eredmények kapcsán a cégvezérek nem győzik hangsúlyozni, hogy azok főként a költségcsökkentő intézkedéseknek, így például az elbocsátásoknak köszönhetők, és nem a valós keresletnek. Ráadásul a leépítések miatt a fogyasztás talpra állása továbbra is bizonytalan maradt, és a gyenge beruházási kedv is veszélyezteti a fellendülést – figyelmeztetnek.

A brit gyáriparosok szövetségének (CBI) elnöke, Richard Lambert „rázós új évre” számít, miután a cégek továbbra is nehezen jutnak hitelhez és óvakodnak a beruházásoktól. Ráadásul a munkáspárti kormány által felhalmozott államadóssághegy újabb súlyos kockázati tényezőt jelent – figyelmeztet a CBI első embere.

Lamberthez hasonlóan a német vállalatok is a fellendülés törékenysége miatt aggódnak. A BDA munkaadói szövetség elnöke, Dieter Hundt szerint a mély szintről induló bizonytalan talpra állást az is veszélybe sodorhatja, hogy számos cég még csak ezután érzi meg a válság hatásait. A legnagyobb európai nemzetgazdaság egyik kulcsiparágát képviselő gépgyártók szintén rendkívül visszafogottak a várakozásaikat illetően. A VDMA német szakmai ernyőszervezet prognózisa szerint 2010-ben a termelés stagnálása várható a tavalyi súlyos, 20 százalékos visszaesés után. A szervezet óvatos jövőképét egyelőre az sem látszik módosítani, hogy a Markit tegnap közzétett novemberi beszerzőimenedzser-indexe alapján a német ipar 2008 májusa óta nem látott növekedést produkált 2009 utolsó hónapjában.

A kibocsátási volumen stagnálása egyébként a holland DSM vegyipari konszern vezérigazgatója, Feike Sijbesma szerint sem kizárható, sőt, szerinte akár újabb recessziós hullám is jöhet. A gazdaság továbbra is vergődni fog – fogalmazott Sijbesma.

A világ legnagyobb biztosítótársasága, az Allianz arra emlékeztet, hogy a pénzügyi válság átgyűrűzése a reálgazdaságba még mindig nem tekinthető befejezettnek. Oliver Bäte, a konszern igazgatótanácsának a tagja nehéz gazdasági körülményekre számít 2010-ben, egyben a jelenlegi bizonytalanság miatt „komolytalannak” tart minden konkrétabb üzleti célkitűzést.

Az általános borúlátás mellett számos cég egyértelmű különbséget lát Európa nyugati és keleti fele között. A kelet- és kelet-közép-európai államokat rendkívül súlyosan érintette a válság, és a fogyasztói kereslet is nagyon alacsony szintre süllyedt – jellemezte a helyzetet a Panasonic európai igazgatója, Laurent Abadie. JK



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.