BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rehn: Azonnali büntetést a költekezőknek!

Az Európai Unió tagállamai pénzügyminisztereinek találkozója előtt az EU valutaügyi biztosa azt követelte, hogy a jövőben gyorsabban és egyszerűbben lehessen bírságokat kiszabni a deficitcélokat be nem tartó tagállamokra.

"Erősítenünk kell a stabilitási és növekedési paktumot és a költségvetésre vonatkozó szabályokat" - hangoztatta Olli Rehn a Die Welt című lap hétfői számának nyilatkozva. A biztos szerint a szankcióknak közel automatikus következménynek kell lennie,  amelyre számítaniuk kell azoknak az országoknak, amelyek a szabályokat ismételten megszegik, és az európai partnereiket ezzel kockázatnak teszik ki.

Rehn szeptember 29-re új törvénycsomagot jelent be, amelyben a hiteles szankciók állítólag fontos szerepet játszanak majd. "Azon gondolkodom, hogy olyan szabályt vezessünk be, amely elkerülhetetlenül szankciókhoz vezet, ha a tagállamok minősített többsége nincs ellene." 

Mint arról a Világgazdaság beszámol, január elsején kezdhetik meg a munkát az uniós tagállamok közös pénzügyi felügyeletei, ez Európában az eddigi legkomolyabb lépés a pénzügyi válságok megelőzése érdekében. Az Európai Bizottság már jóváhagyta a terveket, amelyekre még a hónapban rábólintanak a tagállamok és az Európai Parlament is. Az egyik csúcsszerv az európai rendszerkockázati tanács lesz, amelynek élén az Európai Központi Bank mindenkori elnöke áll majd. Ez az intézmény a makrogazdasági kockázatokat figyeli, és az esetleges piaci lufikat igyekszik megakadályozni.

A pénzügyi szektor egyes szegmenseit három különböző intézmény három különböző helyszínen felügyeli majd. A bankok csúcsfelügyelete Londonban lesz, az értékpapír- és tőkepiacoké Párizsban, a biztosítóké és a nyugdíjpénztáraké pedig Frankfurtban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.