BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rogán: Azért a bankért nem kár, amelyik kivonul

Magyarország az elmúlt egy évben leszakadt a görög útról, és elindult abba az irányba, hogy meg tudjon állni a saját lábán - mondta Rogán Antal fideszes politikus az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke beszélt arról is, hogy 2012 az elrugaszkodás éve kell, hogy legyen.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a rögzített árfolyamos előtörlesztéssel kapcsolatban az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az a cél, hogy a hitelszerződésből aki tud, kiszállhasson. Mindenki számára lehetőséget jelent ez, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki fog, tud vagy szeretne élni vele - fűzte hozzá.

Rogán Antal hozzátette: a kormány a bankrendszer számára kiszámítható rendszert hozott létre, amelyben az ezzel kapcsolatos összes veszteség az ez évi mérleget fogja terhelni, így a pénzintézetek év végére tisztában lesznek azzal, hogy mennyi a realizálható kérelmek aránya.

A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki akkor adja be a kérelmét a végtörlesztésre, amikor már tisztában van azzal, hogy miből fogja azt finanszírozni. Rogán Antal elmondta: az előtörlesztési törvény október 1-jén léphet hatályba. Akik az utolsó napokban adják be igényüket, azok 2012. február végéig kell, hogy kifizessék adósságukat.

A politikus szerint a végtörlesztés összege több forrásból áll össze mindenkinél. Hozzátette: valamennyi önrészt mindenkinek hozzá kell tenni. Úgy véli, a családok összefogásával kifizethető a rögzített árfolyamú devizahitelek végtörlesztése.

Rogán Antal szerint várható ellenállás a végtörlesztéssel kapcsolatban, de a kormány áll akár a perek elé is, és biztos abban, hogy az előtörlesztés nem rengeti meg a magyar bankrendszert, viszont felerősödik az a folyamat, hogy a bankok is tisztában legyenek azzal: a kockázatos termékeket érdemes megfelelő módon letartalékolni, a jó ügyfeleket pedig úgy lehet megtartani, ha megszabadítják őket a kockázatoktól.

Hozzátette: Ha lesz olyan bank, ami ezért kivonul az országból, "azért a bankért nem kár", csupán ürügyet keres arra, hogy elmehessen. Hozzátette: a banki hitelezési aktivitás ösztönzéséhez az államnak is aktívnak kell lennie, de akár a monetáris politika oldaláról is kellhet segítség.

A lakáspiacon szükség lehet kamattámogatott hitelre, erről a kormány már tárgyalt is. Nem akarjuk arra ösztönözni a bankrendszert, hogy a Nemzeti Bankban tartott jelentős mennyiségű forintforrásának egy részét mobilizálja - hangsúlyozta, hozzátette azonban, hogy vannak olyan szektorok, ahol kamattámogatott hitel kell, például a lakáshitelezés területén.

Reális tervezés

A politikus a 2012-es költségvetésről elmondta: reálisan igyekeznek tervezni a várható folyamatokat. Úgy fogalmazott: 2012 az elrugaszkodás éve kell, hogy legyen. Az elmúlt egy évben leszakadtunk a görög útról. Magyarország elindult egy fordított pályán, és meg tud állni a saját lábán.

Hangsúlyozta: 2012-ben adócsökkentés lesz és nem adóemelés. A cél: a munkát terhelő adók alacsonyan tartása, miközben a fogyasztási adók szintjében van emelkedés. A kormány reálisan igyekezett tervezni a 2012-es folyamatokat.

2012. az elrugaszkodás éve kell, hogy legyen. Az elmúlt egy évben leszakadtunk a görög útról. Magyarország ma meg tud állni a saját lábán - fogalmazott. Elismerte azonban, hogy elkövettek egy kommunikációs hibát. "Sikerült egy adócsökkentést majdnem adóemelésnek eladnunk. Ez hiba volt."

Hozzátette: 2012-ben folytatódik az adócsökkentés. A cél: a munkát terhelő adók alacsonyan tartása, miközben a fogyasztási adók szintjében van emelkedés. Lesznek ebben a fogyasztási adóban olyan lépések, amelyek kedvezőek a gazdaság számára. Ilyen a fordított áfa, amely nagy lehetőségeket ad a mezőgazdaságban, és megvizsgáljuk, hogy a kedvezményes adókulcsok körét hol tudjuk kiszélesíteni - mondta Rogán Antal, aki beszélt arról is jövőre a kompenzáció mindenképpen segíteni fogja azokat, akik a minimálbér emelkedése miatt rosszul járnának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.