BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor: nincs olyan opció, hogy kimaradunk az eurózónából

A hét volt kommunista ország számára, melyek mára már az Unió tagjai, nem egy reális opció, hogy ne lépjenek be idővel az eurózónába - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy Ausztriában tartott konferencián.

"Eurózónán kívüli, kelet-európai országokként megtanultuk, hogy a pénzügyi integráció monetáris integráció nélkül kiváló recept a külső sebezhetőség kialakulásához. Az olyan országokban, mint Magyarország, ahol az adósság fele külföldi devizánemekben denominált, az eurócsatlakozás nem egy opció. A kérdés csak az, mi a legjobb időpont és mikor leszünk valóban felkészülve arra, hogy hatékonyan működhessünk az eurózónában" mondta a jegybankelnök.

Simor szólt arról is, hogy az államadósságokból származó válság nem csak az eurózóna, hanem az egész Unió válsága. Az Unió jóval többet szenvedett a krízis során, mint az Egyesült Államok és e folyamat rávilágított néhány rendszerszintű problémára is a közös monetáris övezeten belül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.