BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stiglitz: Európa nagyot bukhat a megszorításokkal

Joseph Stiglizt arra figyelmeztet, hogy Európa hasonló helyzetbe kerülhet, mint Japán, és egy elveszített fél évtizeddel nézhet szembe, ha túl korán hozzák egyensúlyba a költségvetést az országok.

A Nobel-díjas közgazdász-professzor Joseph Stiglitz arra figyelmeztet, hogy az Európai Unió „elveszett fél évtizeddel” nézhet szembe, hasonlóan mint Japán, ha a kormányok végrehajtják a költségvetési megszorításokat, melyek aláássák a gazdasági fellendülést.

„Japánban – ahol túl korán próbálták meg a költségvetést egyensúlyba hozni – 1997-ben és 1998-ban az ország újabb elveszett fél évtizeddel nézhetett szembe” – mondta a Columbia Egyetem közgazdásza.

„Európa valóban hasonló kockázatokkal néz szembe” – húzta alá a Bloomberg Rádióban Stiglitz.

A kormányok Írországtól Spanyolországig azért küzdenek, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt: emelik az adókat és csökkentik a kiadási oldalt is.

Stiglitz, a Columbia Egyetem professzora azt is elmondta, hogy „alacsony” kockázatot lát az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatt.  Az euróövezeti inflációs ráta 2,4 százalékra emelkedett az elmúlt hónapban, mely meghaladja az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos inflációs célját.

Jean-Claude Trichet, a jegybank elnöke a múlt héten azt mondta, hogy emelkedhet a jegybanki kamat áprilisban.

Némi inflációs nyomás érzékelhető a nyersanyag-, élelmiszer- és energiaárak miatt – emelte ki Joseph Stiglitz. Azonban úgy vélekedett, annak valószínűsége, hogy valódi lendületet venne az infláció, és folyamatosan emelkedjen viszonylag alacsony, mivel a kapacitások kihasználtsága még mindig alacsony.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.