BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakértelem, nem származás alapján kéne IMF-vezért választani

Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika élesen kritizálták az Európai Unió vezetőit, akik a II. világháborút követő megalakulásig visszavezethető hagyományoknak megfelelően európai vezetőt szeretnének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élén látni.

A röviden BRICS-nek nevezett államok IMF-igazgatói szerint "fel kéne hagyni azzal a túlhaladott, íratlan szabállyal, hogy az IMF vezetőjének Európából kell származnia". A szervezet élére sokkal inkább szakértelem és nem nemzetiség alapján kellene szakembert választani. (A hagyományoknak megfelelően az IMF élére európai, a Világbank élére amerikai szakember kerül.)

Reuters által megkérdezett politikai tényezők szerint azonban hiába van elegük ezeknek az országoknak a politikai alapú vezetőválasztással, nincsenek abban a helyzetben, hogy egy elég erős ellenfelet indítsanak az eddig befutónak tűnő francia Lagarde-dal szemben. Ha egyáltalán tudnak választani, egyelőre hiába nagy a tiltakozás, a BRICS nem tudott egy általuk közösen támogatott jelöltet felmutatni; persze messze még a jelöltállításra kitűzött június 10-i határidő.

Külön érdekesség, hogy néhány órával a BRICS-közlemény közzététele előtt Franciaország bejelentette, hogy Kína támogatja Lagarde-ot az IMF vezetői székéért indul versenyben. A távol-keleti ország mindezidáig nem kommentálta a francia véleményt. A versenybe egyelőre a mexikói jegybankelnök szállt be, aki - saját állítása szerint - több ország támogatását is élvezi. Dél-Afrika és Kazahsztán a saját jelöltjeiért szállhat harcba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.