BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kormányt is buktathat a Költségvetési Tanács

A korábbi Költségvetési Tanácsnak csak véleményezési joga volt, az új alkotmány tervezete szerint azonban a jövőben a kormány addig nem nyújthatja be a költségvetést a parlamentnek, amíg a Költségvetési Tanács nem ad zöld utat a jogszabálynak.

Domokos László csak a jövő évi költségvetés elkészülésekor derül ki, hogy valójában megvan-e erre a kapacitás. A zárszámadás elkészítésével ugyanakkor már eddig is végzett ilyen munkát az ÁSZ. Az Állami Számvevőszék elnöke a Költségvetési Tanács tagjaként is nyilatkozott a Gazdasági Rádió Nap vendége című műsorában.

Az új Költségvetési Tanács alakuló ülése megtörtént, és abban állapodtak meg, hogy szorosan együttműködnek és készülnek fel a várhatóan nyáron beinduló munkára. A tanács tagja Domokos Lászlón kívül az államfő delegáltjaként Járai Zsigmond, valamint Simor András jegybankelnök.

Az új Alkotmányban egyúttal annak megfogalmazására készülnek, hogy a költségvetési adósságállomány leszorítását alkotmányi szinten is előírják, a Költségvetési Tanácsnak pedig egyfajta vétójoga, illetve visszaküldési lehetősége lesz, ha kételyei vannak a költségvetéssel szemben. A korábbi Költségvetési Tanácsnak csak véleményezési joga volt, miként egyébként az ugyancsak jelentősen eladósodott Egyesült Államokban is. A kormány addig nem adhatja majd be a költségvetést a parlamentnek, amíg a Költségvetési Tanács nem ad zöld utat a jogszabály tervezetének. Ugyanakkor a felelősség az Országgyűlésé lesz.

Mint a Világgazdaság Online korábban megírta, ez a lehetőség olyan fegyvert adhat a Költségvetési Tanács kezébe, amely akár a kormány bukásához és a Parlament feloszlatásához is vezethet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.