BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartotta a kamatot az EKB - Félhetnek a lassulástól

Az eurózóna jegybankja az elemzői várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó kamat szintjén mai ülésén, így továbbra is 1,5 százalékos a kamat. A jegybank ebben az évben már 50 bázispontot szigorított. A Bank of England azonban továbbra is kitart az ultra-laza monetáris politikai irányvonal mellett: 0,5 százalékon hagyták a kamatot.

Az Európai Központi Bank úgy láthatja, hogy a gazdasági növekedés lassul az euróövezetben, és a kilábalást lefelé mutató kockázatok övezik, amely az inflációt önmagában is csökkenti. A második negyedévben az eurózóna gazdasági növekedés mindössze 0,2 százalékon alakult negyedéves alapon. Ennek következtében az EKB kevésbé lehet „héja”, mint korábban: a piacok már egyáltalán nem várnak kamatszigorítást ebben az évben.

Emlékezetes, a központi bank áprilisban emelte az alapkamatot 25 bázisponttal a történelmileg legalacsonyabb, 1 százalékos szintről, mert az infláció jóval meghaladta a jegybank 2 százalékos célját. Az EKB júliusban újra szigorított, így 1,5 százalékos a kamat jelenleg a térségben. A kormányzótanács úgy látta, hogy az emelkedő nyersanyagárak másodkörös inflációs nyomáshoz vezethetnek.

Egyes elemzők úgy látják, hogy a központi banknak vissza kell fordulnia az úton, és újra 1 százalékra kell vágnia a kamatot, hogy segítse a gazdaság helyreállását. A megszorítások, illetve az eurózóna szuverén adósságválsága a kilábalás ellen fejt ki hatást.

Az EKB augusztusban arra kényszerült, hogy spanyol, illetve olasz államkötvényeket vásároljon, mert a hozamok veszélyes szintre emelkedtek (6 százalék fölé). A jegybank kötvényvásárlással napok alatt több mint 100 bázisponttal csökkentette a 10 éves kötvények hozamát; azonban a kormányzótanács döntése nem volt egységes a kötvényvásárlási program felélesztésének kérdésében.

Ma tartotta kamatdöntő ülését a Bank of England is. Az angol jegybank továbbra is ragaszkodott az ultra-laza monetáris politika fenntartásához: 0,5 százalékos tartotta a kamatot, amelyet a válság kirobbanásával vágott ilyen alacsony szintre, és annak ellenére sem változtatott, hogy idén az infláció már kétszerese a BoE céljának.

A központi bank fenntartotta 200 milliárd fontos eszközvásárlási programját, azonban egyelőre a recessziós aggodalmak felerősödésével sem terjesztette ki azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.