BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A munkások nem fogják megfizetni a válság költségeit"

A megszorító intézkedések beszüntetésére és a társadalmi párbeszéd helyreállítására szólították fel az európai vezetőket és a magyar kormányt a szakszervezetek képviselői az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) és a magyar érdekképviseleti szövetségek tüntetésén szombaton Budapesten.

A szervezői becslések szerint mintegy 50 ezer ember - 22 európai ország 45 szakszervezetének képviseletében - vett részt a megmozduláson. Az MTI úgy tudja, hogy a rendőrség körülbelül 12 ezresre becsülte a tömeget.

A munkások nem fogják megfizetni a válság költségeit - mondta John Monks, az Európai Szakszervezetek Szövetségének (ETUC) főtitkára budapesti beszédében.

A több tízezer demonstráló előtt az Oktogonon a szakszervezeti vezető kijelentette: munkahelyeket, növekedést és a szociális ellátórendszerek fenntartását követelik a gödöllői tanácskozáson résztvevő gazdasági- és pénzügyminiszterektől. Monks leszögezte: nem adják fel, addig folytatják a kampányt ameddig szükséges.

Az ETUC vezetője szerint 22 európai ország 45 szakszervezete mintegy 5 ezer résztvevővel képviselteti magát, a magyar tüntetők száma pedig 35 ezerre tehető. A demonstrációt az európai gazdasági- és pénzügyminiszterek gödöllői csúcstalálkozójával egy időben tartják. A résztvevő szakszervezetek több munkahelyet és igazságos béreket követelnek.

A pénzügyi tranzakciók megadóztatását, euróövezeti kötvények kibocsátását, növekedést támogató alapok létrehozását, valamint a fiatalok munkához juttatását javasolja John Monks, az Európai Szakszervezetet Szövetségének (ETUC) elnöke.

A szombati szakszervezeti tüntetést megelőzően az MTI-nek adott interjúban John Monks elmondta: az európai gazdasági és pénzügyminiszterek pénteken és szombaton találkoznak Gödöllőn, ahol a közös gazdasági kormányzás megerősítéséről tárgyalnak, s a szakszervezetek "szeretnék világossá tenni, hogy ez nemcsak az erősebb kormányzásról szól, hanem az európai szociális államok fennmaradásáról". "Arról, hogy ne a munkások fizessék annak a válságnak a költségeit, amely a bankok miatt alakult ki" - mondta a szakszervezeti vezető.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: azért jöttek ide, hogy tiltakozzanak a kormány "munkavállalókat nyomorító" intézkedései ellen. Kijelentette, hogy a szövetség tárgyalásokat akar a kormánnyal.

Kuti László, a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szerint a kormány intézkedései veszélyeztetik a jövő nemzedékeket

Gaskó István, a LIGA elnöke leszögezte, hogy a munkavállalókat nem a miniszterelnök, hanem ők, a szakszervezetek képviselik. Hozzátette: ha a magyar kormány nem változtat kormányzási stílusán, akkor nagyon sokat fognak még velük találkozni.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a rendezvényen megjelent tömeg azt bizonyítja, hogy nem megkerülhetők a magyar munkavállalók, és a szakszervezet. Tömeg vagyunk és erős európai mozgalom részeként vagyunk itt - tette hozzá

Palkovics Imre, Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke szerint „primitív és olcsó hazugság”, hogy a magyar gazdaság gondjait a lakosság túlfogyasztása okozta. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke számon kérte a kormányon: miért hagyja, hogy a soros EU-elnökséget adó országban legyen a legrosszabb szociális párbeszéd. Egy szociális Európáért vagyunk itt - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.