BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Török Gábor: A Fidesz nem követi el Gyurcsány hibáját

A Vision Politics igazgatója az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: nem hiszi, hogy a Fidesz elköveti azt a kommunikációs hibát, amit a második Gyurcsány-kormány a megszorítások elismerésével.

Még nem tudni, hogy mi lesz az Orbán Viktor által csütörtökön említett intézkedések pontos tartalma, és azt sem világos, hogyan sikerül a reformcsomagot a magyar belpolitika értelmezési küzdelmében megjeleníteni - mondta Török Gábor politológus az InfoRádió Aréna című műsorában. Emlékeztetett, hogy a kormányfő négy területet említett - a nyugdíjrendszer, a közösségi közlekedés, a gyógyszertámogatás és a munkanélküli segély tartozik ide -, és ezen témák egy részével a szocialista kabinetek is foglalkoztak.

A Fidesznek két, egymással részben ellentétes célt kell elérnie: a költségvetés helyzetének javítása és a piacok megnyugtatása okán valamilyen reformpolitikával kell előállnia, és ezen a téren komoly a várakozás, másrészt viszont, ha meg akarja őrizni a hitelességét, akkor el kell kerülnie azt, hogy megszorításoknak lehessen nevezni a politikáját, vagyis ne olyannak látszódjon, mint az előző két kabinet - fejtette ki a Vision Politics igazgatója.

Török Gábor szerint míg a piacok megszorító politikát várnak, addig itthon minden ilyen, ebbe az irányba tett lépés azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a kormány hitelessége sérül, azaz a gazdasági és politikai szempontok ellentétes logikára kényszerítenék a kabinetet. Nem tudni, hogy meddig megy el a kormány a gazdasági racionalitás irányába, és mennyit hajlandó feláldozni a politikai racionalitás oltárán - tette hozzá.

Török Gábor nem hiszi, hogy a Fidesz elköveti azt a kommunikációs hibát, amit a második Gyurcsány-kormány a megszorítások elismerésével. Értelmezési verseny kezdődik majd, a megszorítás szitokszóként fogja alkalmazni az ellenzék, de a kormány politikai ereje, társadalmi támogatottsága miatt arra képes lehet, hogy egy másfajta vágányra terelje a reformokról szóló vitát, ha van bátorsága ebbe az irányba indulni - vélekedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.