BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A 29-ből 16 pontot „kipipált” a kormány - Brutálisan nagy összeg

„Brutálisan nagy összeg” – ismerte el a 200 milliárdos tervezett bankadóról Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A bankadóról még nincs egyezség

Nem meglepő hát, hogy a tegnapi kormányülés után nem közölt „végeredményt”, mert nem sikerült megállapodni a bankokkal a részletekben. Így most Fellegi Tamással, a fejlesztési tárca vezetőjével és Varga Mihállyal, a Miniszterelnökség irányítójával közösen „gyúrják” tovább a bankokat.

A kormány ajánlatának része, hogy az új bankadót a pénzintézetek esetében a mérlegfőösszegre, a biztosító- és más pénzügyi társaságoknál a nettó díjbevételre vetítsék. Ami biztos: a kabinet összesen 200 milliárd forintot vár a pénzügyi szektortól. Biztos az is, hogy a kormány ragaszkodik a 3,8 százalékos GDP-arányos hiányhoz. S új megállapodást kötne az IMF-fel. Hétfőtől tárgyalnak Budapesten.

Más kérdésekben azonban születtek tegnap döntések: a 29 pontos akciótervben beharangozott átalakítások közül 16 elemet „kipipált” a kabinet, az ezekről szóló törvényjavaslatok péntek délig kerülnek a T. Ház elé. A vállalkozások évi félmilliárd forintos adóalapig 10 százalékkal adóznak, megszűnik tíz kisadó, 18-cal csökken a beruházási engedélyek száma, bevezetik az adórendszeren kívüli kereset fogalmát, és limit nélkül illetékmentessé válik az egyenes ági öröklés és ajándékozás.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.