BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trichet kimondta a varázsszót - Kamatemelés a láthatáron!

Az Európai Központi Bank (EKB) nem változtatott a jegybanki alapkamaton. Az elnök, Jean-Claude Trichet elmondta, „fokozott éberséggel” figyelik az infláció alakulását, amely júliusi kamatemelésre utal.

Az Európai Központi Bank (EKB) a várakozásokkal összhangban 1,25 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot. A Jean-Claude Trichet Kormányzó által vezetett jegybank áprilisban emelte a kamatszintet a történelmileg legalacsonyabb, 1 százalékos szintről.

A piac arra figyel, hogy Trichet elnök a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón utal-e a kamat emelésére a jövő hónapban esedékes kamatdöntés kapcsán.

A piaci szereplők azt várják, hogy elhangzik a „strong vigilance”, vagyis a fokozott éberség kifejezés az infláció összefüggésében. Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza úgy véli, ha elhangzik a kifejezés, vagyis a kamat szigorítására utal az elnök, az inkább a svájci frankot gyengítheti.

Az infláció 2,7 százalékon alakult az eurózónában májusban, amely némileg alacsonyabb, mint a 2,8 százalékos várakozás, azonban jóval meghaladja az EKB 2 százalékos inflációs célját. Ez abba az irányba mutat, hogy a jegybank emelje a kamatot, azonban a periférikus államok gazdasági helyzete inkább lazább monetáris politikát követelne meg.

Trichet komindta a varázsszót

Jean-Claude Trichet a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy fokozott éberséggel követik az infláció alakulását, amely arra utal, hogy az EKB a következő hónapban szigorítani fogja a jegybanki kamatkondíciót. Trichet figyelmeztetett a továbbra is felfelé mutató inflációs kockázatokra.

Az EKB elnöke azt is elmondta, hogy az infláció idén 2,5 és 2,7 százalék között lehet az euróövezetben, szemben a korábbi 2 és 2,6 százalék közötti becsléssel.

Trichet továbbá közölte, hogy az EKB nem támogat államcsődöt, vagy az államadósság átstrukturálását. Görögország kapcsán kiemelte, hogy a privatizáció „jó útnak” tekinthető. Mint ismert, a görögök 50 milliárd eurós állami vagyont privatizálnak, hogy elkerüljék az államadósság átütemezését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.