BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trichet meglepte a piacot: Büntetik az eurót

Az Európai Központi Bank (EKB) nem emelte tovább az irányadó kamatot, így az továbbra is 1,25 százalékon maradt. Az EKB múlt hónapban az emelkedő inflációs nyomás miatt szigorított, amely azóta sem csillapodott.

Az Európai Központi Bank (EKB) nem változtatott a jegybanki alapkamaton csütörtöki ülésén, ezzel maradt 1,25 százalékon az irányadó ráta. A Bloomberg által megkérdezett 48 közgazdász egybehangzó álláspontjával megegyezően hagyta a kegybank a rátát.

Jean-Claude Trichet, az EKB Kormányzója áprilisi kamatdöntésen emelte a kamatot, a történelmileg legalacsonyabb, 1 százalékos szintről. A jegybank akkor a fokozódó inflációs nyomással indokolta a szigorítást, amely azóta még magasabb szintre kúszott fel.

Az eurózóna inflációja áprilisban 2,8 százalékra emelkedett, amely jelentősen meghaladja az EKB inflációs célját, amely néhány hónapon belül újabb kamatemelést eredményezhet. A jegybank másodkörös (beragadó) inflációs nyomástól is tartva emelte a kamatot 25 bázisponttal a múlt hónapban.

Az eurózóna egyes tagállamainak (Portugália, Írország, Görögország, Spanyolország) továbbra is szükséges lenne az alacsony alapkamat, amely segíthetné a gazdaság kilábalását, viszonyt Németország gazdaság stabil, és a túlhevüléstől tartva indokolt a kamat emelése.

Jean-Claude Trichet szavai dönthetik el, hogy a jegybanki alapkamat milyen gyorsan emelkedhet.

A Finnországban tartott ülés után Trichet ismertette a döntés hátterét. A kormányzó azt mondta, hogy felfelé mutató inflációs kockázatokat látnak, és a pénzromlás üteme a 2 százalékos cél felett maradhat.

Az euró 1,483-ról 1,47-ig esett a dollárral szemben Trichet szavaira, ugyanis az elnök nem utalt kamatszigorításra.

Elsősorban az energia- és nyersanyagárak felől érzékelhető inflációs nyomás. A makrogazdasági adatok megerősítik, hogy a gazdasági aktavitás javul az euróövezetben, azonban továbbra is magas a bizonytalanság – tette hozzá Trichet.

Az inflációs várakozásokat továbbra is szilárdan kell horgonyozni, összhangban a célunkkal: a 2 százalék alatti, de ahhoz közeli inflációval középtávon.

Az elnök felhívta a figyelmet, hogy a kamatok továbbra is alacsonyak és a monetáris politika irányvonala alkalmazkodó, és mi továbbra is megkülönböztetett figyelemmel kísérjük az árstabilitást érintő felfelé mutató kockázatokat.

Fennáll a veszélye annak, hogy egyes országoknak a költségvetési célt nem sikerül teljesíteni – hívta fel a figyelmet Trichet, és hozzátette: elengedhetetlen, hogy minden ország kormánya megfeleljen a már bejelentett költségvetési céloknak 2011-ben. „Amennyiben szükséges, további kiigazítási intézkedéseket kell végrehajtani” a költségvetési stabilitás érdekében – emelte ki.

King kitartott

Mervyn King, a Bank of England (BoE) Kormányzója nem emelte a jegybanki alapkamatot, maradt 0,5 százalékon, amelyre még 2009 márciusában szállították le. A BoE változatlanul hagyta a 200 milliárd forint értékű kötvényvásárlási programját is. Anglia is jelentős inflációval néz szembe, a pénzromlás üteme duplája a jegybank 2 százalékos inflációs céljának.

A BoE továbbra is törékenynek láthatja a gazdaság kilábalását, és ezért szükségesnek ítéli meg az ultra laza monetáris politika fenntartását. Ezt a monetáris politikát követi az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) is, ahol az irányadó ráta 0,25 százalék, és Ben Bernanke Kormányzó nem tervezi annak emelését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.