BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új utat tör Orbán: reformok jönnek egymás hegyén-hátán

A most formálódó új világban Magyarország csak új utakon lehet sikeres - mondta Orbán Viktor kormányfő hétfői parlamenti felszólalásában.

Hétfőn délután négykor kezdődött a parlamentben a 2011-es költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitája. Először a miniszterelnök tartotta expozéját.

A kormányfő elmondta, hogy ez a 20. költségvetési vita, és a negyedik amit a miniszterei terjesztenek be. Volt köztük sikeres és sikertelen is - vallotta be.

Beterjesztőik azonban mind úgy vélték, hogy létezik egy nyugati típusú ösvény, amin járni kell, ám Európa ma elbizonytalanodott és új utakat keres. Példaként az Egyesült Államokat említette, ahol a múlt héten pumpált 600 milliárd dollárt a gazdaságba.

Orbán elmondta, új utakat kell keresni: akár bozótvágással kell előrehaladni, sokszor sziklákat kell elgörgetni, néha új utakat kell törni. A most formálódó új világban  Magyarország csak új utakon lehet sikeres.

A miniszterelnök egy évet ad arra, hogy újra kitörjünk az adósságcsapdából, amely ma meghaladja a 20 ezer milliárd forintot. A jövő évnek a megújulás évének kell lennie, ám ehhez még számos tabut kell ledönteni a kormánynak.

Az EU-ban az adósság növekszik, miközben az újak államadóssága 60% alatt van. A költségvetés hiánya 3% alatt lesz, ez az első lépés az adósságlefaragásra. Orbán bejelentette, hogy szerkezeti reformok indulnak, igaz példaként a nyugdíjreformot, az egészségügyi és a közigazgatásra utalt.

2014-ben a GDP-arányos államadósság 70 százalék alatt lesz.

Orbán kárhoztatta a régi intézményeket (vélehetően az Alkotmánybíróságra utalt - A szerk.), amelyek akadályozzák a gyors gazdasági intézkedések végrehajtását (különadó alkotmánybírósági vétója - A szerk.), így ők bizonytalanítják el a piacokat. Nyíltan is utalt arra, hogy új alkotmány kell, hogy a népakarat akadálytalanul érvényesüljön. A magyar gazdaság megújulása elől minden akadályt el kell "gördíteni" - mondta a miniszterelnök.

Át kell alakítani az oktatást és az egészségügyet, hogy végre jól működjenek a dolgok.

Orbán fair adózást ígért, megéri majd többet keresni, aki tízszer többet keres, tízszer többet fizet, lassan egy söralátétre ráfér a bevallás, és figyelembe veszi a társadalmi felelősségvállalást, amennyiben figyelembe veszi az eltartott gyermekek számát.

A megújulás sikere két dolgon múlik: határozottan, de józan ésszel kell végrehajtani a változásokat. A másik az, hogy nem szabad megtorpanni.

A 2011-es költségvetési tervezet 13 079 milliárd forint bevétellel, 13 767 milliárd forint kiadással számol.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.