BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb banki stresszteszt - Itt a brutális őszinteség ideje?

Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa ma bejelentette, hogy jövő februárban ismét stressztesztet kezdenek az európai bankok körében. Rehn szigorúbb vizsgálatot ígért, az FT Alphaville viszont kételkedik abban, hogy ez meg is valósul.

Rehn megfogalmazása szerint az "új pénzügyi struktúrára alapozva" indítják útnak februárban a tesztet, amely "még átfogóbb és még szigorúbb lesz", mint a korábbi vizsgálatok. Az FT Alphaville emlékeztetett arra, hogy a tavaszi banki stressztesztek során a 91 vizsgált pénzintézet közül 84 átment a vizsgán, köztük az Allied Irish Bank is, amely azóta az ír adósságválság egyik főszereplőjévé vált.

Az Alphaville szerint az uniós illetékeseknek érdemes pár tanácsot megfogadniuk, ha valóban meggyőző stressztesztet szeretnének indítani, ezek közé tartozik, hogy nem érdemes előre közölni a cégekkel, hogy vizsgálják őket.

Emellett célszerű lenne, ha a vizsgálat során nem vennék figyelembe a hibrid tőkét, és ugyanígy figyelmen kívül kéne hagyni a kormányzati segítséget is, amely akár 11 százalékot is kitehet, és ezzel torzíthatja a bank állóképességéről kialakult képet. Tekintve, hogy ma már bizonyos államkötvények birtoklása is kockázatot jelent, ezért az EU-nak ki kellene dolgoznia egy módszert az ilyen típusú veszélyek súlyozására is.

Igaz – jegyzi meg az FT – hogy a szigorúbb követelmények biztosan 92 százalék alá vinnék azoknak a bankoknak az arányát, amelyek megfelelnek a teszten, de talán ideje lenne a "brutális őszinteségnek és az ezt követő gyors feltőkésítésnek". Erre azonban nem sok esélyt adnak az FT szerkesztői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.