BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb görög tervek a kilábalásra

Miközben Görögország lehívhatja a giga mentőcsomag következő részletét, Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök – újabb tömeges megmozdulások árnyékában – adócsökkentést is kilátásba helyezett a jövő évre. A kormányfő nem tervez újabb megszorításokat.

Görögországban jövőre a jelenlegi 24 százalékosról 20-ra csökkentik a társaságok által fel nem osztott nyereségek kulcsát, nyitottá tesznek több ma még zárt szakmát. Papandreu a szaloniki vásár megnyitóján beszélt arról is, hogy még az idén liberalizálják az energiapiacot, döntenek a privatizációs célokról, ösztönzőket vezetnek be a nagyberuházások előmozdítására, és egyszerűsítik a cégbejegyzési eljárásokat. A kormányfő síkraszállt az adóelkerülők elleni szigorú fellépés mellett, s jelezte: felgyorsítják a bírósági ügymenetet. Mint az AP hírügynökség megjegyezte: Görögországban négyszázezer bírósági eljárás van folyamatban, közülük durván 150 ezer adóvita.

Papandreu beszédét megelőzően mintegy húszezer tüntető gyűlt össze a kikötővárosban. Velük nézett farkasszemet négy és fél ezer rendőr. Ez nem véletlen, hiszen számos, még halálos áldozatot is követelő erőszakba fulladt tüntetés volt az országban azóta, hogy a görög gazdaság csődközeli állapotából a nemzetközi mentőcsomaggal került csak ki, ennek fejében Görögországban soha nem látott megszorításokat hajtottak végre. VG

Lehívási lehetőség az IMF-től

A közös IMF–EU-csomag valutaalapra eső 30 milliárdos készenlétihitel-megállapodásának első felülvizsgálata egyébként éppen most végződött eredményesen. Pénteken az IMF igazgatótanácsa jóváhagyta a pakk 2,57 milliárd euró értékű második részletének lehívását – olvasható az alap honlapján.

Ezzel Görögország már 8,28 milliárdot lehívott azóta, hogy május elején megkötötte a megállapodást.

Ezzel Görögország már 8,28 milliárdot lehívott azóta, hogy május elején megkötötte a megállapodást.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.