BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb jelölt az EKB élére

A holland pénzügyminiszter úgy látja, Nout Wellink, a holland jegybank elnöke alkalmas lehet az Európai Központi Bank (EKB) vezetésére.

Jan Kees de Jager úgy fogalmazott: Németország kedvenc jelöltje kiesett a versenyből és ha ez új helyzetet teremt, országa átgondolja a lehetőségeket. A holland pénzügyminiszter arról utalt, hogy a mindenki által biztos befutónak tartott Axel Weber a közelmúltban lemondott a német jegybank vezetői posztjáról és ezáltal az EKB elnöki jelöltségről is.

A Reuters szerint de Jager úgy véli, hogy kissé furcsa lenne ugyan Wim Duisenberg után ismét egy holland állampolgárt jelölni az EKB élére, de – tette hozzá – Duisenberg, a szervezet első elnöke amúgy sem töltötte ki teljesen a mandátumát. Jean-Claude Trichet, az EKB jelenlegi elnöke októberben távozik Európa vezető pénzügyi testületének éléről és Weber távozása után egyelőre nem tudni, ki léphet a helyére.

Arnout Henricus Elisabeth Maria "Nout" Wellink a Financial Times szerint a világon a legnagyobb hatást gyakorolta a pénzpiacokra többek között azzal, hogy rendszerszintű átalakításokat kezdeményezett a tőke- és likviditási követelmények terén. Wellink az IMF kormányzótanácsának és bázeli Pénzügyi Stabilitási Bizottságnak is tagja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.