BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

USA - Ha elkerülik a fizetésképtelenséget, akkor is nagy baj lehet

Egyre fogy az idő az Egyesült Államok politikusai számára, hogy megegyezzenek az adósságplafon emeléséről. Augusztus 2-án lejár a határidő, azonban a negatív hírek mellett is úgy látja a piac, hogy létre fog jönni a konszenzus a republikánusok és a demokraták között. Mohamed A. El-Erian azonban úgy látja, még így is megvonhatják a hitelminősítők az USA „AAA” hitelbesorolását. Kondrát Zsolt szerint az ország megállapodás hiányában is képes teljesíteni az adósságszolgálatait, azonban a GDP a harmadik negyedévben az esetlegesen szükséges intézkedések miatt csökkenhet.

Az Egyesült Államok akkor is elveszítheti „AAA” hitelminősítését, ha a politikusok elfogadnak egy tervezetet, hogy az ország elkerülje a fizetésképtelenséget – vélekedett Mohamed A. El-Erian, a Pacific Investment Management Co., a világ legnagyobb kötvényalapjának vezére.

„A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az utolsó pillanatban politikai kompromisszumra jutnak, hogy elkerüljék a fizetésképtelenséget” – mondta El-Erian. Véleménye szerint az Egyesült Államok „AAA” (legmagasabb befektetésre ajánlott) minősítése így is sérülékeny marad.

Az USA vezető politikusai továbbra sem tudtak megegyezni abban, hogy növeljék a 14 300 milliárd dolláros adósságplafont. A demokraták és a republikánusok egyetértenek abban, hogy szükség van az adósságkorlát megemelésére, de nem tudnak megegyezni abban, hogy az miként történjen meg.

A Bloomberg emlékeztet, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő figyelmeztetette Amerikát, három hónapon belül megvonhatja „AAA” hitelbesorolását. El-Erian szerint az adóság plafonnal kapcsolatos aggodalmak sérthetik a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.

„Miután a hétvégén zátonyra futottak a tárgyalások, egyre valószínűbb, hogy nem lesz megegyezés az augusztus 2-ai határidőig. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az USA kormánya nem tudja fizetni adósságait” – írja Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza.

Az elemző emlékeztet, a piac még mindig azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy az utolsó pillanatban lesz egy legalább átmeneti megoldás. „A kormány megállapodás hiányában is képes teljesíteni az adósságszolgálatot, ha más kiadásokat nem teljesít (így pl. a TB-kifizetéseket, a beszállítói követeléseket), és így növekszik a tartozása. A kiadások csökkentése (például a közalkalmazottak fizetés nélküli szabadságra küldése, beruházások halasztása, stb.) is elképzelhető” – véli Kondrát.

Kiemeli, ezek az intézkedések visszavetik a növekedést, és ha hetekig érvényben maradnak, akkor a GDP egyenesen csökkenhet a harmadik negyedévben.

„Mivel az adósságplafon megemelésének elmaradása a hosszú távú adósságpálya fenntarthatóságát biztosító költségvetési kiigazításról való megegyezés hiánya miatt következne be, a hitelminősítők ebben az esetben valószínűleg elvennék az USA „AAA” besorolását” – vélekedett az elemző. Hozzáteszi, ennek piaci hatása azonban valószínűleg korlátozott lenne, mivel az amerikai kötvénypiachoz hasonló mély és likvid kötvénypiac máshol nincs.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.