BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

USA: ketyeg a deficitbomba

Miközben a Fehér Ház a 2010/2011-es pénzügyi évre vonatkozó büdzsé elkészítésén dolgozik, az amerikai üzleti élet prominens képviselői sorra adnak ki drámai hangú nyilatkozatokat az Egyesült Államok fiskális helyzetével kapcsolatban.

Bill Gross, a világ egyik legnagyobb – 940 milliárd dollárnyi vagyont menedzselő – befektetési alapkezelője, a Pimco vezetője kijelentette: egyetlen ország sem engedheti meg magának, hogy korlátlanul és a kamatszint emelkedésének veszélye nélkül vegyen fel újabb és újabb adósságokat. Szerinte a magánbefektetők csak kis részét lesznek hajlandók felvenni az idei évben kibocsátandó 1500 milliárd dollár értékű állampapírtömegnek, hiszen takarékosabb fiskális politikát folytató országok kötvényeiből is válogathatnak.

A kiemelkedően magas GDP-arányos hiány- és államadóssági szinttel rendelkező országok (elsősorban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia) Gross szerint csak egyre magasabb kamatszint mellett tudják finanszírozni magukat: az ötéves távlatban várható deficit minden egy százalékpontnyi emelkedése 25 bázispontnyi felárat indukálhat. Már ma is 50 bázispont a különbség az amerikai, illetve a német állampapírok hozama között, és ez a rés néhány éven belül megduplázódhat – idézi az alapkezelőt a Financial Times.
Bill Gross nyilatkozatát megerősítik azok a számítások, amelyek szerint a jelentős befektetési alapok fokozatosan csökkentik portfóliójukban az amerikai állampapírok súlyát (VG, január 6., 4. oldal). A Portales Partners nevű New York-i pénzügyi elemző cég ügyvezetője, Dino Kos azt jósolja, hogy még hosszú évekig az először 2009-ben elért „bűvös határ”, ezer milliárd dollár felett marad az amerikai szövetségi költségvetés hiánya. Úgy tűnik, mindaddig nem tesznek semmit az illetékesek, amíg rájuk nem omlik a ház – mondta a Bloomberg Radiónak adott interjúban. A piaci szereplők kritikájánál is jobban aggaszthatja egyébként a Fehér Házat az, hogy az Egyesült Államok első számú hitelezőjének számító kínai kormányzat is egyre többször ad hangot nyugtalanságának Washington túlköltekezése miatt, mert így saját tartalékai is kockázatosabbá válnak.

Peter Orszag, a Fehér Ház költségvetési igazgatója mindenesetre azt ígéri: öt éven belül 3 százalékra szorítják le az idén 11 százalék körüli szintre várt GDP-arányos deficitet. Ez óriási erőfeszítéseket igényelne, hiszen a jelenlegi folyamatokat kivetítő modellszámításokban a következő fél évtizedre átlagosan 5 százalékos hiány szerepel. A 2015-ös pénzügyi évben például 180 milliárd dollárral kellene csökkenteni a várhatóan 739 milliárdos deficitet.
Elméletben egy csapásra megoldódnának a fiskális gondok, ha a Fehér Ház nem tenne semmit, egyszerűen hagyná kifutni a középosztály terheit csökkentő, 2010 végén lejáró adókedvezményeket – mutat rá a The Wall Street Journal. Ez azonban politikailag vállalhatatlan lenne, hiszen Barack Obama megígérte, hogy a 250 ezer dollár alatti éves jövedelmű családok adóterhei nem fognak emelkedni.

Számos más adóemelési lehetőség is felmerült Washingtonban, de ezek mindegyike komoly érdekeket sértene, ezért megvalósításuk nem látszik valószínűnek. Ráadásul nemcsak a „műtét” kivitelezésének módját, hanem az időzítését is nagyon meg kell fontolni, nehogy a megszorítások elfojtsák a gazdaságnak a recesszióból való kilábalását. Mindezek alapján számos elemző csupán olyan félmegoldásokra számít, mint például egy semmi eredményre nem jutó kongresszusi deficitcsökkentési bizottság létrehozása, vagy különböző megtakarítási célszámok rögzítése – anélkül, hogy a mikéntről is rendelkeznének. TG

Alsóbb szinten is baj van

Nemcsak a washingtoni kincstár, hanem a szövetségi államok zöme is súlyos pénzhiánnyal küzd.

A Center on Budget and Policy Priorities becslése szerint a 2010-es és a 2011-es pénzügyi évben összesen 350 milliárd dollárnyi lyukat kell valahogy betömniük az államoknak úgy, hogy közben – a gazdaságélénkítő programok kifutása miatt – egyre kevesebb központi forrásra számíthatnak.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó pénteken tette közzé azt a javaslatát, amely különböző megszorítások, újabb szövetségi támogatások igénylése és egyes adók módosítása révén tömné be a júniusban kezdődő pénzügyi évre várt 20 milliárdos

mínuszt. A két legsúlyosabban eladósodott állam, Arizona és Illinois adósságainak besorolását nemrég rontotta a Moody’s, így utóbbi csak igen drágán tudja végrehajtani tervezett, 3,47 milliárd dolláros külföldi kötvénykibocsátási programját.

A Center on Budget and Policy Priorities becslése szerint a 2010-es és a 2011-es pénzügyi évben összesen 350 milliárd dollárnyi lyukat kell valahogy betömniük az államoknak úgy, hogy közben – a gazdaságélénkítő programok kifutása miatt – egyre kevesebb központi forrásra számíthatnak.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó pénteken tette közzé azt a javaslatát, amely különböző megszorítások, újabb szövetségi támogatások igénylése és egyes adók módosítása révén tömné be a júniusban kezdődő pénzügyi évre várt 20 milliárdos

mínuszt. A két legsúlyosabban eladósodott állam, Arizona és Illinois adósságainak besorolását nemrég rontotta a Moody’s, így utóbbi csak igen drágán tudja végrehajtani tervezett, 3,47 milliárd dolláros külföldi kötvénykibocsátási programját. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.