BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vagyonadó: jobb, ha mindenki felkészül a fizetésre

Nem hiszem, hogy a májusi adófizetési határidőig meg lehet szüntetni a vagyonadót, ezért jobb, ha minden érintett felkészül a befizetésre – állítja a Népszabadság Online-nak adott interjújában László Csaba egykori pénzügyminiszer, aki jelenleg a KPMG tanácsadó adópartnere.

A szakember elmondta, hogy bár vannak olyan jövedelemsávok, ahol nőnek az adóterhek, összességében a marginális adóterhelés, azaz az utolsó adózó forintra jutó teher alig nő: 40-ről 40,6 százalékra. A terhelés nagyjából 17,2 millió forint éves szintű adóalap felett kezd el minimális mértékben nőni, de még 20 millió forintnál sem éri el a többlet a 20 ezer forintot, és még 50 millió forintnál is alig 200 ezer forint a többletterhelés egy teljes év alatt.

A legalacsonyabb kereseteknél nem lesz érdemi elmozdulás. Adójóváírásra jogosult munkaviszonyos jövedelemnél mintegy 750 000 forint éves szintű adóalapig nem változik az adóterhelés, azaz marad nulla forint az szja. A két jövedelmi csoport közötti sávban viszont csökken az adóteher, 250-350 ezer forint közötti havi jövedelemnél havi 16-17 ezer forinttal is - tette hozzá László Csaba.

A volt pénzügyminiszter szólt a cafeteria körüli vitákról is. Sokan úgy élték meg, hogy eljött a világvége, pedig a legtöbb juttatásra eső 25 százalékos egyszeri adóteher még mindig kedvezőbb a munkabérnél, például mert nincs rajta társadalombiztosítási járulék. Aki a bérnél olcsóbb kifizetést preferál - és ki nem -, ezzel még mindig olcsóbban kijön - vélekedett László.

Jelentősen átalakult a cafeteria elemek adózása 2010 január elsejétől. Januártól három csoportba kerülnek a korábban adómentes béren kívüli juttatások: lesznek adómentes, kedvezményes adózású, valamint normál adózású juttatások. Erről többet itt olvashat

Számolja ki cafeteriáját itt

A nyugdíj-előtakarékossági számlát és a vagyonadót illetően is sok bizonytalanságot lát a szakértő. A nyesz egy hosszú távú megtakarítás, 15-20 vagy akár 30 évre is szóló befektetés. A rendszerváltás óta túl nagy a mozgás a megtakarításoknál. Ott tartunk, hogy senki nem hiszi el, ha egy új előtakarékossági konstrukcióra akarják azzal rábeszélni, hogy hosszú távon biztos adóelőnnyel kecsegtet. Most belengették a nyesz megszűntetését – az adózók érzékenyek az ilyen jelzésekre, és felfogják, hogy a nyesz jövője korántsem biztos - mondta a KPMG adópartnere.

Az Alkotmánybíróság február közepére ígéri a vagyonadóról szóló döntését, amit László Csaba az adóügyekben hozott eddigi határozatai alapján megjósolni sem mer. "Az is világos, hogy ha fordulat jön a kormányzásban, akkor valószínűleg eltörlik a vagyonadót. Nem csak az adózók, de az adóhatóságnál dolgozók körében is sok a kérdés: úgy hallottam, lassítja a felkészülésüket ez a bizonytalan helyzet. Mindezzel együtt azt gondolom, mindenki jól teszi, ha megteszi a törvényeknek megfelelő lépéseket. Kevés esélyt látok ugyanis arra, hogy ha az alkotmánybírák átengedik a vagyonadót, azt az új parlament el tudja törölni a május végi befizetési határidő előtt."

Példaként a 2002-es kormányalakítást hozta fel. Akkor a választások első fordulója április 7-én volt, a kormány viszont csak május 27-én ült össze először.

Két veszély is fenyegeti a vagyonadót: Számos kétely és bizonytalanság lengi körül a többéves vívódás után bevezetett vagyonadót. Az már biztos, hogy az erről szóló törvény január 1-jén életbe lép, a rendelkezések érvényre juttatását azonban két „veszély” is fenyegeti. (2009.12.30)

Kalkulátorunkkal ki is számolhatja, mennyi adót kell fizetnie ingatlanja vagy más vagyontárgya után

A Fidesz adóprogramjáról annyit mondott: a jelenlegi információk alapján szerinte három fontos csomópont köré épül. Ígérnek általános adócsökkentést, a vagyonadó megszüntetését, valamint mélyreható változást az szja-ban. Utóbbinál két változatot közöltek eddig: családi adózás vagy egykulcsos adó. Ez valós társadalmi értékválasztás, két nagyon eltérő filozófia az adórendszer szempontjából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.