BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fidesz adóztatás: Vámosi-Nagy gyorsan lehűtötte a kedélyeket

El kell oszlatnom mindenfajta olyan reménykeltő spekulációt, ami az "adó megadóztatása" szisztéma analógiájára építve a jövedéki adót terhelő áfa megszüntetését is sugallaná - jelentette ki a Népszavának Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst and Young adószakértőjénél annak kapcsán érdeklődtek, hogy lapértesülés szerint akár 30 forinttal is csökkenhet a benzin ára, ha Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter következetes.

A szuperbruttósítást az elsők között kellene eltörölni, mert az egy adó megadóztatása - a munkaadói járulék egy adó - ami rendkívül bonyolulttá, átláthatatlanná teszi a rendszert, nyilatkozta Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnet.hu-nak.

Az internetes újság szerint, ha Matolcsy következetes, és megszünteti az adó megadóztatását a teljes magyar adórendszerben, akkor az például az üzemanyagárak csökkenését is jelentené - literenként 30 forinttal.
Ez abból adódik, hogy idén január elsejétől a benzin jövedéki adója 120 forint. Ez is ráterhelődik az árra, amit végül az adótörvények 25 százalékos forgalmi adóval fejelnek meg. Vagyis a jövedéki adóra eső áfa 30 forint.

Ez kétségtelenül jól hangzik, azonban Vámosi-Nagy Szabolcs a Népszava érdeklődésére gyorsan lehűtötte a reményeket. A jövedéki adó általános forgalmi adóval (áfa) történő megadóztatása kötelező uniós direktíva, így nincs mód attól tagállami hatáskörben eltérni. Ez egyszerűen kötelezően betartandó szabály. Ha egyébként nem így lenne, akkor nemcsak a benzin esetében merülne fel ez az árcsökkentő lépés, hanem az összes jövedéki terméknél, így az üzemanyagon kívül a cigarettánál és az alkoholtermékeknél is, hiszen ezeknél szintén rárakódik az áfa az árba épített jövedéki adóra.

Ezt az állítást erősítette meg Halász György is, aki a Népszavának kijelentette: a jövedéki adózott termékek áfáztatása tekintetében a tagállamok mozgástere szinte egyenlő a nullával. A Pénzügykutató Zrt. szakértője leszögezte, hogy semmiféle adó megadóztatásával nem ért egyet. Megemlítette, hogy a magyar adórendszerben elsősorban a multinacionális cégek által sokat bírált helyi iparűzési adóval kapcsolatban merült fel az adó megadóztatásának problémája, ám hosszas vizsgálódás után fenntarthatónak ítélte az unió az erre vonatkozó magyar szabályokat.

Halász György szerint közvetlen módon más működő magyar adónemnél nehéz azzal a váddal élni, hogy azt valamilyen technikával újra megadóztatják. Közvetett módon ugyanakkor ilyennek nevezte a vagyonátruházási illetéket, amely egy már adózott jövedelemből vásárolt ingatlan, vagy ingóság újra megadóztatását jelenti.
Abba viszont nem szól bele az unió, hogy a tagországok mit tekintenek a személyi jövedelemadó alapjának - mondta a szakértő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.