BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Várhatóan 80 milliárd eurót kér majd Portugália

A portugál költségvetési terv igen bátor csomag, amelyet mindenképpen meg kell lépni – hangsúlyozta Angela Merkel az uniós csúcs előtt. A német kancellár szerint a dél-európai állam pártjainak meg kell egyezniük a kiadáscsökkentésről. Portugália vélhetően 80 milliárd eurót kér majd az IMF-től és az EU-tól.

A Fitch Ratings 2 fokozattal minősítette le Portugáliát „A+”-ról „A+”-ra. A hitelminősítő negatív kilátást tűzött a besorolás margójára, vagyis a további leminősítés kockázatával kell szembenéznie Portugáliának.

Portugália egy meglehetősen bátor kiadáscsökkentési tervet fogalmazott meg 2011, 2012 és 2013-ra vonatkozóan, s ez így volt helyes – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár az európai uniós csúcs előtt. Emellett sajnálatosnak nevezte, hogy szerdán a kormány terve nem kapott többséget a portugál parlamentben. Szerinte minden portugál képviselőnek el kell kötelezni magát a kiadáscsökkentés mellett.

A vélemény nem egységes: a belga pénzügyminiszter csütörtöki nyilatkozatában azt közölte, hogy jobb lenne, ha Portugália felvenné a nemzetközi hitelcsomagot, mivel ezzel a lakosságot tehermentesítenék.

A Wall Street Journalnak nyilatkozó politikus szerint Portugália hozzávetőleg 80 milliárd euró kölcsönt fog kérni a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. Ez szerinte még változhat, de a mostani EU csúcson kétségtelenül erről folyik a vita.

Az európai pénzügyminiszterek tanácsának, az Eurogroupnak az elnöke Jean-Claude Juncker úgy véli, ha Portugália mentőcsomagot igényel, annak mértéke 75-80 milliárd euróra is rúghat. A Bloomberg által megkérdezett, a szervezetekhez közel álló pénzügyi szakemberek ennél csekélyebb, 70 milliárd eurós csomagra számítanak. A Royal Bank of Scotland Group Plc elemzői viszont 80 milliárd euróval számolnak.

Görögország 110, Írország pedig 85 milliárd euró kölcsönt igényelt a nemzetközi szervezetektől.

„A pontos összegről azonban nem tudni, mivel az ország egyelőre nem folyamodott kölcsönért az említett szervezeteknél, ám erre nem kell sokat várni, ugyanis az ország lejáró kölcsönei hónapról hónapra nagyobb kiadást jelentenek, amelyet hamarosan nem lesz képes egyedül finanszírozni" – mondta Juncker.

Magyarország 2008-ban 20 milliárd euró kölcsönt vett fel az IMF-től, az Európai Uniótól és a Világbanktól.

Mint ismert, szerda este megbukott a portugál kormány, miután a parlament elutasította újabb megszorító csomagját. A hónapok óta a csőd szélén táncoló, óriási kamatterhekkel küszködő ország így valószínűleg kénytelen lesz igénybe venni az EU és az IMF mentőcsomagját. Portugáliának júniusban 20 milliárd eurós kötvénytartosára válik esedékessé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.