BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország a padlón, és még egyet kapott

Görögország egyre nehezebb helyzetben van: az államadóssága fenntarthatatlan pályán van a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerint. Az adósság átütemezésével azonban elvághatja magát a nemzetközi pénzpiacoktól.

Az euróövezeti tisztségviselőkön kívül abban szinte mindenki egyetért, hogy Görögország képtelen lesz finanszírozni államadósságát, és előbb vagy utóbb annak újrastrukturálására kényszerül.

Miután a német Der Spiegel lap azt írta, hogy Görögország fontolgatja a kilépést az eurózónából, és a döntéshozók egy hétvégi ülésen a görög államadósság átütemezésről tárgyalnak az államkötvények hozama újra rekordmagasságba emelkedett, és az államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felér is nagyot ugrott.

A The Wall Street Journal azt írja, Görögországnak jövőre további 30 milliárd euróra lenne szüksége, hogy finanszírozza adósságát. A kötvényhozamokból és a piaci folyamatokból jól látszik, hogy a görögök nem tudnak visszatérni a pénzügyi piacokra, és onnan finanszírozni adósságukat.

A görög két éves állampapírok hozama 25,7 százalékra emelkedett, az elmúlt 3 kereskedési nap során közel 100 bázispontot. A 10 éves állampapírok hozama 15,64 százalékon áll. Az államadóság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár 1 360 bázispontra ugrott, egy nap alatt 19 ponttal.

Mint ismert, Görögország tavaly májusban kapott 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagot az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. A görögöknek további hitelre lesz szükségük, amelyet az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközből kaphatnak. (Írország 85 milliárd eurós hitelcsomagot kapott, míg Portugália 78 milliárd eurót kap.)

A Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítője „B” adósbesorolással látta el Görögországot a korábbi „BB-” szintről. A hitelminősítő agresszív, egyszerre két lépéssel sorolta lejjebb Görögországot, ezzel még távolabb került a befektetésre ajánlott kategóriától az ország. Az S&P negatív kilátást tűzött a besorolás margójára, vagyis még további leminősítéssel nézhet szembe Görögország.

Az S&P szerint az euróövezet vezetői hajlandóságot mutatnak arra, hogy az általuk nyújtott 80 milliárd eurót hitel visszafizetését időben elnyújtsák. A hitelminősítő attól tart, hogy a kötvénytulajdonosoknak is hasonló eseményekkel kellene szembesülniük. Az S&P szerint ahhoz, hogy ismét fenntartható pályára kerüljön az ország adóssága, annak legfeljebb 50 százalékát kénytelenek részlegesen átütemezni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.