BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét nő a lakáskölcsönök állománya

Másfélszer több lakás- és személyi hitelt helyeztek ki az első két hónapban a bankok, mint tavaly. A drága folyószámla- és kártyahitelek iránt azonban megcsappant a kereslet

Nagy lendülettel indult az év a lakás- és a fogyasztási hitelek piacán. A jegybank adatai szerint januárban és februárban összesen 97,3 milliárd forintnyi új lakáshitelt helyeztek ki a hitelintézetek, ami 51 százalékkal több a tavalyinál. A fordulat csalhatatlan jele, hogy a lakáshitelek állománya annak ellenére nőtt, hogy a bankoknál folyamatosan zajlanak a portfóliótisztítások. Február utolsó napján a háztartások lakáshitel-állománya 2936,6 milliárd forint volt, majdnem 10 milliárddal több, mint tavaly év végén. A fellendülésben szerepet játszhat az ingatlanpiac élénkülése, a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) népszerűsége és a reálbérek emelkedése is.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Lendületben a hitelezés Fotó: MW Lendületben a hitelezés Fotó: MW[/caption]A kölcsönök egyre olcsóbbak. Az átlagos lakáshitelkamat februárban 4,61 százalék volt, de egyévesnél rövidebb kamatperiódus mellett 3,33 százalékos kamattal lehetett a kölcsönhöz jutni. Ezeknek a hiteleknek már a THM-je is 4 százalék alatt van, ilyen olcsó lakáskölcsön még a devizahitelek korában sem volt. Tízből hat hiteligénylő azonban a fix kamatozású lakáshitelt választja, ezek átlagos kamata 5–6 százalék, a hiteldíjmutató pedig 6–7 százalék.

A kihelyezett szabad felhasználású jelzáloghitelek mennyisége is nőtt, de jócskán elmarad a lakáscélú kölcsönökétől. Az év első két hónapjában 6 milliárd forint volt a folyósítás, holott a válság előtt még a jelzáloghitelek nagyjából fele ilyen típusú kölcsön volt. Ezek a hitelek drágábbak: az átlagos kamat 6 százalék alatt, a rövidebb periódusoknál 5 százalék alatt van, a hosszabbaknál általában 7–8 százalék.

Dacára annak, hogy véget ért a karácsonyi szezon, januárban és februárban is gyarapodott a személyi kölcsönök kihelyezése. Az első két hónapban 40,8 milliárd forintot folyósítottak ebből a hiteltípusból, 45 százalékkal többet a tavalyinál. A kamatok enyhén emelkedtek az év elején, de egy átlagos kölcsönnél még mindig 16 százalék alatt maradtak.

A drága folyószámla- és kártyahitelek viszont egyre kevésbé kellenek a lakosságnak. Az előbbiek szerződéses összege 276,6 milliárd forintra süllyedt, ez csaknem tízéves mélypont, a kamatozó kártyahiteleké pedig már csupán 100 milliárd forintot tesz ki. A folyószámlahitelek kamata csaknem 21 százalékos egyébként, a kártyahiteleké pedig megközelíti a 29 százalékot.

Tovább csökkent a betétállomány

Nemcsak a hitelek, a betétek kamata is folyamatosan zsugorodik. Februárban egy átlagos lekötésre már alig 0,46 százalékos kamatot fizettek

a hitelintézetek. Nem meglepő ezek után, hogy a lekötött betétek állománya 2788,4 milliárd forintra, vagyis

16 éves mélypontra zuhant.

a hitelintézetek. Nem meglepő ezek után, hogy a lekötött betétek állománya 2788,4 milliárd forintra, vagyis

16 éves mélypontra zuhant. Lendületben a hitelezés Fotó: MW -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.