BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közmédia: hitelkiváltás ingatlanokért

Az ideihez hasonló összegből gazdálkodhat jövőre is a közmédia, ami szakértők szerint ismét csak szűkösnek bizonyulhat. Az MTVA-nál leginkább a reklámbevételek növekedésében bízhatnak.

Ha megtörténik a költségvetési törvény módosítása, és abban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hitelének állami átvállalása, ezzel párhuzamosan az MTVA tulajdonosi joggyakorlása alatt álló ingatlanokat visszaadja a magyar államnak – válaszolta a Világgazdaságnak az MTVA. A visszaadás térítésmentesen történne, így az MTVA részéről piaci ingatlanértékesítés nem valósul meg. Az a napokban derült ki, hogy az idei költségvetés módosításában a kormány javasolja az MTVA 47,2 milliárd forintos adósságának konszolidálását.

Azt még nem sikerült megtudnunk, hogy pontosan mely ingatlanok átadásáról lenne szó. Az MTVA vélhetően jelentős ingatlanvagyonnal bír, a közmédia ugyanis azt is hozzátette, hogy – az MTVA a tulajdonosi joggyakorlói helyzeténél fogva – a vagyonátadás során átvett ingatlanokat pályáztatás útján, a nemzeti vagyonról szóló törvény előírásainak megfelelően igyekszik bérbe adni. Jelenleg tizenöt önálló ingatlan vár hasznosításra.

Mindeközben megjelent az MTVA és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövő évi költségvetési tervezete is. Jövőre az ideihez hasonló nagyságrendű összegből gazdálkodhat a közmédia – ez derül ki a törvényjavaslatból, amelyből az is látszik, hogy sem veszteséggel, sem profittal nem számolnak. Az MTVA kiadási és bevételi főösszegét 77,7 milliárd forintban határozták meg.

Idén mintegy 80 milliárd forintból gazdálkodik a közmédia, de az utóbbi idők sajtóhírei szerint – főleg a költséges hír- és sportcsatornák miatt – pénzügyi szempontból nehéz helyzetben van a közmédia. Mivel jövőre nagyjából az ideihez hasonló összeg áll rendelkezésre a Magyar Televízió immár hat és a Magyar Rádió szintén hat csatornájának, valamint a Magyar Távirati Irodának a működtetésére, a büdzsé 2016-ban is szűkös lehet.

A bevétel meghatározó része, 71 milliárd forint a központi forrásból származik: a közszolgálati hozzájárulás például 69,8 milliárd. Ezt a tételt nem indexálják. Mértéke a 2015. évi összeggel egyező, „mivel 2015-re nulla százalék” inflációval tervez a költségvetési javaslat. A médiaszolgáltatási díj pedig több mint egymilliárd forint. A két országos kereskedelmi televízióval évekkel ezelőtt kötött megállapodás szerint az általuk fizetett pénzből a közmédia is részesül. Ez látszik a mostani törvényjavaslatból is, bár a TV2-től és az RTL Klubtól származó 155 millió forint elenyésző része a közmédia bevételének. Ehhez képest jelentősebb tétel a Class rádiót működtető Advenio Műsorszolgáltató Zrt. 461,9 millió forintos hozzájárulása a finanszírozáshoz.

Az összességében 71,1 milliárd forintos „költségvetési” bevétel mellé 6,6 milliárd forintos kereskedelmi, vagyongazdálkodási bevétellel számolnak az MTVA büdzsétervében. Ezen a jogcímen a reklám- és az egyéb vállalkozási bevételek, valamint a pénzügyi bevételek szerepelnek. A törvényjavaslat szerint a tervezés alapja a reklámpiac helyzete és a kiemelt műsorok. Ebből a szempontból a jövő év kedvezőbb lesz az ideinél, mivel a két nagy 2016-os sportesemény – a labdarúgó-Európa-bajnokság és a nyári olimpia – miatt nagyobb reklámbevételre számítanak. A központi költségvetésből kapott közszolgálati hozzájárulás egy részét az MTVA továbbutalja a Médiatanács, a Médiatanács hivatali szerve, valamint a Közszolgálati Közalapítvány részére, ennek összege a 2015. évivel azonos.

Növekvő bevétel az NMHH-nál

Az NMHH 32,3 milliárd forint bevétellel és kiadással számol – derül ki a törvény tervezetéből. Forrásainak legnagyobb része a hírközlési szolgáltatóktól származik.

A hírközlési terület tervezett közhatalmi bevételei nettó 23,9 milliárd forintot tesznek ki, ami 1,6 százalékkal nagyobb az idei költségvetési törvényben elfogadott előirányzatoknál, és nagyságrendjében közel 0,8 milliárd forinttal nagyobb a folyó évi prognosztizált értéknél. A közhatalmi bevételek 79,3 százalékát biztosító frekvenciadíjak tervezett összege 18,9 milliárd forint. Ezek mértéke 2,2 százalékkal haladja meg a 2014. évi törvényben tárgyévre elfogadott előirányzatot.

A 32 milliárd forintos bevétel legnagyobb része, tízmilliárd forint dologi kiadásokra megy el, miközben a személyi jellegű költségek 6,7 milliárdot visznek el. Mindezek mellett az NMHH tartalékol is, mégpedig kilencmilliárd forintot, beruházásokra pedig hárommilliárdot tervez.

A hírközlési terület tervezett közhatalmi bevételei nettó 23,9 milliárd forintot tesznek ki, ami 1,6 százalékkal nagyobb az idei költségvetési törvényben elfogadott előirányzatoknál, és nagyságrendjében közel 0,8 milliárd forinttal nagyobb a folyó évi prognosztizált értéknél. A közhatalmi bevételek 79,3 százalékát biztosító frekvenciadíjak tervezett összege 18,9 milliárd forint. Ezek mértéke 2,2 százalékkal haladja meg a 2014. évi törvényben tárgyévre elfogadott előirányzatot.

A 32 milliárd forintos bevétel legnagyobb része, tízmilliárd forint dologi kiadásokra megy el, miközben a személyi jellegű költségek 6,7 milliárdot visznek el. Mindezek mellett az NMHH tartalékol is, mégpedig kilencmilliárd forintot, beruházásokra pedig hárommilliárdot tervez. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.