BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magasak a parkolási díjak

VG-összefoglaló


A gazdasági növekedés világszerte tapasztalható lassulása vagy a visszaesés ellenére változatlan maradt a parkolási lehetőségek iránti kereslet, ennek megfelelően az árak sem csökkentek az utóbbi időben – hangoztatja nemzetközi összehasonlító elemzésében a Colliers International.

A világ 61 országában tevékenykedő ingatlanpiaci tanácsadó cég az idén is közzétette jelentését a földkerekség legnagyobb városaiban szokásos parkolási díjakról, ezzel a kereskedelmi és lakóépületek, lakások adásvételével, bérlésével foglalkozó menedzserek számára kívánt áttekintést és összehasonlítási lehetőséget kínálni.

Az elemzés céljára 140 város adatait dolgozták fel, a felmérés során azonban az érintett település központi üzleti negyedére összpontosítottak, ahol a legmagasabbak a parkolási díjak. A kapott válaszok alapján kétféle számsort tettek közzé, az egyikben a 24 órás helyfoglalás összköltségét vetették össze, a másikban az egy hónapra eső kiadásokat, ez utóbbinál a helyfoglalás nélküli igénybevételi feltételeket vették alapul. Az eredmény egyáltalán nem meglepő, a világ vezető pénzügyi központjaiban a legdrágább a parkolás.

A havi és a napi parkolási díjak mértéke szerint rangsorban jelentős eltérés tapasztalható, az előbbit London két kiemelt üzleti negyede vezeti, a City az első 1020 dollárral, utána következik Nyugat-London (955 dollár), majd jön Amszterdam, Hongkong, Sydney, New York pedig csak a hatodik helyen áll (havi 550 dolláros költséggel). Ezen a listán a közép-európai térségből Bécs a huszadik helyen áll (396 dollárral), jóval hátrább jön Prága (31. hely, 311 dollár), Budapest (35. hely, 295 dollár), Szófia (38. hely, 283 dollár). Ezen a listán térségünkből nincs több város a Colliers listáján az első 50 között. Varsóban a havi parkolási díj 184 dollár, Pozsonyban pedig csak 169.

A város üzleti központjaiban szedett napi parkolási díjak szempontjából Bécs a harmadik helyen áll (56 dollár), Amszterdam (70 dollár) és a londoni City (57 dollár) után. E lista szerint a kelet-európai nagyvárosok közül a legdrágább hely Budapest (az első 50 helyezettet tartalmazó lista 30. helyével és napi 29 dollárral), a térség városai közül Pozsony következik (38. hely, 26 dollár), Berlin (41. hely, 25 dollár). A napi parkolási díjak szerinti lista első 50 helyére nem fért fel Prága (15 dollár), Varsóban pedig az üzleti negyedben az átlagos parkolási díj naponta átlagosan csak 8 dollár.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.