BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

250 milliárdos megszorításra készül a kormány

Jelentős többletforrások maradhatnak az országban, ha az államadósságot az Alkotmányban előírt szintre tudják csökkenteni, mondta Pálffy István az ATV Start című műsorában. A KDNP-s képviselő szerint ugyanis a magyarok még többet is termelnek, mint amire szükség van, ám ezt a többletet egyelőre a hitelek törlesztésére kénytelen fordítani az állam.

Pálffy szerint a 2012-re kitűzött 3 százalékos államháztartási hiány nem lesz tartható, ezért a szeptemberben elfogadandó 250 milliárdos kiigazító csomagban egy olyan arányt kell találni a kiadási és a bevételi oldalon, ami ezt a problémát ellensúlyozza. (A 2012-re vállalt költségvetési hiánycél a konvergenciaprogram szerint a GDP 2,5 százaléka maastrichti módszertan alapján – A szerk.)

A bürokrácia csökkentése, illetve az állami szervek költségvetése esetében egyébként Pálffy szerint a megszorítás kifejezés mindenképp megállja a helyét, az állami szerveknél ugyanis ezekre szükség van, még akkor is, ha így kevesebbel járulnak hozzá a GDP-hez.

Vannak persze olyan területek, melyek az átcsoportosítás során prioritást élveznek, és vannak olyanok, amelyeknek jelen pillanatban jobban kell tűrniük, hogy kevesebből gazdálkodni – magyarázta a KDNP-s honatya, aki szerint például az egészségügy is egy ilyen terület.

A diplomások és az érettségizettek számát azért kell redukálni a KDNP-s képviselő szerint, mert már a nyugati országok sem tudnak ilyen mértékben diplomás embereket foglalkoztatni olyan gazdasági környezetben, ahol nincs erre szükség. „Most egy olyan termelő versenyben kell felvenni a harcot, ahol más képzettségekre, más szakmákra van szükség”, magyarázta Pálffy.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.