BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

300 forint feletti eurót jósolnak a Citigroup elemzői

Magyarországon a magánszektor külföldi devizaadóssága miatt a fizetőeszköz leértékelődésének valószínűleg negatív hatással lenne a növekedésre – vélekednek a Citigroup közgazdászai. A forint további erősödésére rövid távon korlátozott esélyt látnak az elemzők, ami abból is fakad, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának külső tagjai a kamat további vágása mellett állnak. A kamatcsökkentések és az EU/IMF-hitelprogram csúszása miatt a forint sebezhető maradhat, amikor kockázatkerülés alakul ki a globális piacokon.

Magyarországon a magas adósság és a nehéz munkaerő-piaci helyzet súlyos hatással van a magánszektor fogyasztására, miközben a banki tőkeáttétel-csökkenés folytatódik, valamint a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika negatívan befolyásolja a befektetési aktivitást – vélekednek a Citigroup régiós közgazdászai.

A forint árfolyamát továbbra is a külső kockázati hangulat alakíthatja, de befolyásolja az EU/IMF-tárgyalások alakulása is. A Citigroup elemzői szerint a forint kedvező teljesítményén nem látszódik az a kockázat, hogy további leminősítésekkel nézhet szembe az ország és a megvan a piaci hozzáférés befagyásának kockázata, ha a külső finanszírozási helyzet romlik.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának külső tagjainak erős bázisa van a kamatvágására, és folytathatják a kamatcsökkentést egészen addig, amíg az euró/forint árfolyam 290-295-ös szint alatt áll – vélik a Citigroup közgazdászai.

Az elemzők szerint a kamatcsökkentések és az EU/IMF-tárgyalások csúszása miatt a forint sebezhető maradhat a globális hangulat romlására, különösen, ha reflektorfénybe kerülnek a 2014-es választások.

Várakozásuk szerint a forint 300-310-es szintig gyengülhet az euróval szemben a következő 6-12 hónapban, ami végül arra kényszerítheti a kormányt, hogy megegyezzen az EU-val és az IMF-fel egy hitelkeretről. A megállapodás időpontja a külső tényezőktől függ – vélekednek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.