BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A foglalkoztatási adat feladta a leckét a piacoknak és a Fednek

Az Egyesült Államokban a munkanélküliség csökkent, de a foglalkoztatás a várakozásoktól elmaradóan emelkedett – derül ki a munkaügyi tárca közléséből. Az adatnak azért nem örülhetünk, mert a tegnapi ADP jelentés arról tanúskodott, hogy 201 ezer munkahelyet teremtett egy hónap alatt az USA magánszektora, és a heti új munkanélküliek száma is meredeken csökkent.

Az Egyesült Államokban 96 ezerrel nőtt a – mezőgazdaságon kívüli – foglalkoztatottak száma augusztusban, ami elmarad a 125-130 ezres elemzői várakozásoktól. Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta 8,3 százalékról 8,1-re csökkent, amire nem számítottak a közgazdászok.

Az adat a munkaerőpiac gyengülésére utal, és az előző kéthavi adatot is meredeken lefelé módosították. A júliusi adatot 163 ezerről 141 ezerre csökkentették, és a júniusi egyébként is nagyon gyenge 63 ezres számot 45 ezerre módosította lefelé a munkaügyi tárca. Mindezek alapján a munkanélküliség továbbra is súlyos problémát jelent az USA-ban, a rossz adat pedig növeli annak az esélyét, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hamarosan elindítja a mennyiségi monetáris könnyítés (QE3) harmadik körét.

Az USA vezető tőzsdeindexei vélhetően ennek köszönhetően nem mutatnak leértékelődést. A határidős indexek 0,1-0,2 százalékos pluszban álltak. A Standard & Poor’s 500 index tegnap napközben 4 éves csúcsra került.

Tegnap még mást láthattunk…

A várakozásokat túlszárnyaló munkaerő-piaci adat érkezett csütörtökön az Egyesült Államokból. Az ADP jelentése arról tanúskodott, hogy a munkaerő-piac egyre javul, vagyis a gazdaság a kilábalás útján halad tovább.

Augusztusban 201 ezer munkahely keletkezett az Egyesült Államokban az ADP jelentése szerint. Elemzők nem számítottak arra, hogy ennyi munkahelyet teremt az USA magánszektora. Közgazdászok a foglalkoztatottak számának 140 ezer körüli bővülésére számítottak. A júliusi adatot is felfelé korrigálták: 173 ezer munkahely létesült az ADP szerint, az első becslés 163 ezer volt.

A másik munkaerőpiaci adat is kedvező meglepetést okozott. Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten 12 ezerrel, 365 ezerre csökkent – közölte a Munkaügyi Minisztérium. Közgazdászok nem számítottak arra, hogy ilyen jelentősen csökken a szám. Ugyanakkor a múlt heti adatot 3 ezerrel felfelé módosították, 377 ezerre. Az első becslés 374 ezer volt.

A mai adat azonban fontosabb, és jobban tükrözi a munkaerőpiac állapotát. Összességben a mai munkanélküliségi adat aggodalommal töltheti el a piaci szereplőket, az elemzőket és a Fedet is, hiszen a foglalkoztatottság nem emelkedik a várt ütemben, ami az USA gazdasági növekedése szempontjából is komoly kockázatot jelent. A Fed pedig minden bizonnyal nem fogja tétlenül nézni a gazdaság lassulását.

Ben Bernanke a múlt héten bejelentette, jöhet a QE3, ha a gazdasági adatok megkövetelik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.