BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A PM nem változtat az idei hiánycélján

A nyugdíjakon is spórol a kormány, hogy elérje a kitűzött hiánycélt év végére. Az előzetes adatoknak megfelelően ugyanis szeptemberre meghaladta az éves előirányzatot az államháztartási hiány, de a tárca tartja magát a 3,9 százalékos GDP-arányos célhoz.

Az államháztartás hiánya a PM korábbi prognózisának megfelelt: meghaladva az éves tervezetet, a GDP 4,1 százaléka lett az év első három negyedében. Az utolsó negyedben azért számol többlettel a tárca, mert nem terhelik olyan tételek a büdzsét, mint a 13. havi nyugdíj, illetve felosztották a 79 milliárd forintos stabilitási tartalékot, azaz azt már nem költik el – közölte tájékoztatóján Katona Tamás államtitkár. Az utolsó negyedévre tervezett, 67 milliárd forintnyi többletet nem nevezte jelentősnek, pedig a korábbi években ugyanezen időszakban százmilliárdot meghaladó hiány volt.

Szeptemberben az államháztartás – önkormányzatok nélkül – 145,7 milliárd forintos hiánynyal zárt. A központi költségvetés 97,5 milliárd forintos deficitje mellett a társadalombiztosítás 37,6 milliárdosat halmozott fel. Az év egészében maradt a 3,8 százalékos pénzforgalmihiány-előrejelzés. A társasági adónál lefelé, az áfánál felfelé módosították a prognózist, ez csak szerkezeti átrendezés. A jövő évi terveken nem módosítottak.

A legutóbbi inflációs adatokra hivatkozva azt mondta Katona, a novemberi nyugdíjkorrekcióra nincs szükség, mivel az infláció a prognózis alatt alakulhat. Korábban már tényként kezelték szakértők, hogy az évközi áfaemelés okozta inflációgyorsulás miatt kompenzálnia kell majd a nyugdíjasokat a kormánynak. BD

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.