BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál magasabb drágulás

Júliusban 5,8 százalékos volt az infláció – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az adat a legmagasabb február óta, és azt jelzi, a pénzromlás folyamatosan meghaladja az ötszázalékos szintet.

A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 5,5 százalékos áremelkedést vártak, így az adag negatív meglepetést okozott. Ez továbbra is óvatos monetáris politikát indokol.

Egy hónap alatt – 2012. júniushoz viszonyítva – a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek. Ezen belül az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal esett vissza. A főcsoportok közül a szolgáltatások drágultak a legnagyobb mértékben, 0,8% százalékkal, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 6,7 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk esetében szintén áremelkedés volt megfigyelhető (0,5 százalék). A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott az előző hónaphoz képest. A nyári kiárusítások következtében a ruházati cikkek ára átlagosan 2,2 százalékkal csökkent. Az üzemanyagok ára 2,5 százalékkal csökkent. A háztartási energia körében kis mértékű árcsökkenés volt megfigyelhető (0,3 százalék). 
Tizenkét hónap alatt, 2011. júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (34,4 százalék), a sertészsiradék (24,3 százalék), a csokoládé, kakaó (20,2 százalék), a kávé (12,5 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a liszt (10,7 százalék) esetében.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 14,1 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén átlag felett, 12,2 százaékkal nőtt a járműüzemanyagok ára, a gyógyszerek, gyógyáruk 4,2 százalékkal drágultak. A háztartási energia átlag feletti 6,3 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 11,3 százalékkal, a távfűtés 8,4 százalékkal drágult. A szolgáltatások esetében 4,1 százalékos volt az áremelkedés mértéke.

Az EU 27 tagországában 2012. júniusban a fogyasztói árak – az előzetes harmonizált adatok szerint – átlagosan 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2011. júniusban. A legkisebb áremelkedést Svédországban (0,9 százalék) és Görögországban (1 százalék), a legnagyobbat Magyarországon (5,6 százalék) mérték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.