BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A "világ megmentőjéről" is lemondhatunk?

Kína nem tud talpra állni? Ma újabb 14 hónapos mélypontra süllyedt a sanghaji kompozitindex – jelenti a Cashline.

Ennek egyik oka, hogy két feldolgozóipari index is a gazdasági aktivitás (termelés, megrendelésállomány változása) lassulását jelezte júniusban a megelőző hónaphoz képest.

Ehhez elég hozzátenni a keddi fiaskót, amelynek keretében a Conference Board (amely cég egyébként az egyik amerikai fogyasztói bizalmi indexet is dédelgeti) kényszerült visszamenőlegesen rontani a hangulatindexét, mivel az ingatlanpiacon rosszul modellezte a tendenciákat.

Kínával kapcsolatban egyre kevesebb kommentár jelzi, hogy ki tudná húzni a gödörből a világgazdaságot, bár az utóbbi több mint egy év felpattanásában megtette kötelességét. A felesleges infrastrukturális beruházások, a felpörgetett lakáspiac és a piramisjátékká fajuló tőzsde azonban megtette hatását, szépen lassan elkezdett enyhülni a kínai gazdaság növekedési tempója.

Nem véletlen, hogy ha a világgazdasági felpattanásról van szó, akkor mostanában már nem Kínát idézik, hanem egyszerűen csak Ázsiára utalnak mint jolly joker-re. Hogy ez így lesz-e, azt nehéz előre megmondani, mindenesetre abban a régióban sem kolbászból van a kerítés, a strukturális problémák ott is jelen vannak (elég csak a gyengélkedő Japánra gondolni).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.