BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB miatt lassulhat a magyar ipar

Az ipari termelés növekedése lassult márciusban az előző hónapokhoz képest – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az MKB szakértői szerint az ipari termelés növekedése ebben az évben 8 százalékos lehet, amelynek hátterében az euróövezti megszorítások és az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelése állhatnak.

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 márciusában 9,2 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A termelés az év első három hónapjában 12,2 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index márciusban 3,6 százalékkal csökkent.

Az export 14,5 százalékkal emelkedett egy év alatt, míg a belföldi értékesítés 2,9 százalékkal csökkent – írják elemzésükben az MKB Bank szakértői. Az új megrendelések 21,5 százalékkal emelkedtek, míg az összes rendelésállomány 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

„Az adatok továbbra is azt valószínűsítik, hogy a német export és ipari termelés áll a magyar ipari termelés növekedése mögött” – véli Lőke András, az MKB közgazdásza. „Továbbra is úgy gondoljuk, hogy az év előrehaladtával az ipari termelés lendülete mérséklődik majd – ahogy a konjunktúraindikátorokon már látni a gyengülés jeleit – az euróövezeti költségvetési megszorítások, az EKB korai kamatemelése és az emelkedő bázis miatt, így 2011 egészében az ipari termelés 8 százalék körüli mértékben nőhet” – áll az elemzésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.