BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az inflációs szörnyeteg benéz az ablakon

Három héttel azután, hogy Jean-Claude Trichet azzal a fenyegetéssel zökkentette ki a pénzpiacokat,hogy megemeli a kamatlábakat, az Európai Központi Bank elnökének még több oka van arra, hogy keményen szólaljon meg az infláció témájában.

Az euróövezet inflációja ugyanis 2,4 százalékra emelkedett januárban, ami a legmagasabb ráta több mint két év után. A dolgozók magasabb bért követelnek Németországban, ahol az importár-infláció a leggyorsabb ütemet érte el az utóbbi 29 évben, az Egyiptomban kirobbant politikai feszültség pedig támogatja az olajárakat.

Trichet-nek azzal a kockázattal kell szembenéznie, hogy az infláció leküzdéséről szóló retorikája arról győzi meg a befektetőket, hogy az Európai Központi Bank megemeli a hitelnyújtási költségeket, még mielőtt Európának sikerül leküzdenie az adósságválságát – írja elemzésében a Bloomberg.

"Egyfajta egyensúlyozásról van szó" - vélekedik Jens Sondergaard,  a londoni Nomura International Securities európai részlegének vezető közgazdásza. "A szakszervezetekhez igyekszik szólni, de anélkül, hogy ijesztgetné a piacokat. A várakozások gondos finomhangolása megy végbe" - fogalmazott.

Egy Bloomberg felmérés szerint a közgazdászok arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank a negyedik negyedévben emeli meg a kamatlábat, a Fed előtt, amely prognózisok szerint 2012 első negyedében kerít sort erre.

"Számos befektetőt aggasztja az a kockázat, hogy az Európai Központi Bank politikai hibát követ el és a kamatot túlságosan hamar megemeli" - véli David Owen, a Jefferies International Ltd. vezérigazgatója Londonban. Ám a Citigroup közgazdásza Londonban úgy fogalmazott: "Az inflációs szörnyeteg ismét az ablakon néz be. Az Európai Központi Bank megmutatta, hajlandó cselekedni azért, hogy távol tartsa".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.