BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ipar visszaesése után a kivitel is lassul

Az előzetes adatok szerint áprilisban az export és import euróértéke közel 4 százalékkal csökkent. Az egyenleg mintegy 400 millió euró volt, ami némileg elmaradt az előző év azonos időszaki aktívumhoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2012. áprilisban – első becslés szerint – a kivitel értéke 1798 milliárd forintot (6106 millió eurót), a behozatalé 1679 milliárd forintot (5709 millió eurót) tett ki, amely mindkét forgalmi irányban 6,3 százalékos bővülést jelentett a bázisidőszakhoz viszonyítva – írja a KSH.

A külkereskedelmi mérleg az év negyedik hónapjában 118 milliárd forint aktívumot mutatott, ami az egyenleg 7 milliárd forintos javulását jelenti az előző év azonos időszakához képest. Az áprilisi kivitel 77,8, a behozatal 72,3 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le a statisztikai hivatal szerint.

2012. január–áprilisban – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 7732 milliárd, a behozatalé 7100 milliárd forint volt. A kivitel euróértéke alig, a behozatalé nem változott. A külkereskedelmi mérleg 631 milliárd forint aktívumot mutatott, ez az egyenleg 58 milliárd forintos romlását jelenti a 2011. január–áprilisi 689 milliárd forintos aktívumhoz viszonyítva.

Suppan Gergely szerint a 396 millió euró minimális romlás a tavalyi 425 millió euróhoz képest. A TakarékBank elemzője hangsúlyozza, a kivitel csökkenése tükrözi az ipar áprilisi visszaesését, amit feltehetően a Nokia termelésének visszaesése, valamint a visszaeső külső kereslet okozott.

Az ipari termelés 3,1 százalékkal esett vissza a KSH csütörtöki adatai alapján áprilisban.

„Az elmúlt hónapokban a nyersanyagárak emelkedése miatti cserearányromlás hatására az import értéke gyorsabban nőtt az exporténál, miközben volumenben az export bővült gyorsabban, amit az is tükröz, hogy a GDP részletes adatai szerint a külkereskedelem 2,2 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez az első negyedévben” – írja Suppan Gergely.

Az elemző szerint a nyersanyagárak visszaesése miatt a következő hónapokban javuló cserearányokra lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete újra javulást mutathat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.