BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB 0,9 százalékos GDP-növekedést vár idénre

A monetáris tanács meggyőző többséggel döntött az 5,25 százalékos alapkamat tartásáról - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a hétfői tájékoztatón.

A jegybank elnöke elmondta: a tanács előtt 25 bázispontos kamatcsökkentési és kamattartási javaslat volt, s meggyőző többség döntött a tartás mellett, így az alapkamat változatlanul 5,25 százalék.

Az MNB az idei 0,9 után jövőre 3,2, 2012-ben pedig már 3,9 százalékos GDP növekedésre számít legfrissebb inflációs jelentésében. Az infláció az idei 4,9-ről jövőre 3,0, 2012-re pedig 2,9 százalékra csökken. 

 

A jegybank erre az évre 4,3-4,5 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt prognosztizál az új inflációs jelentésben, jövőre 3,9 százalékra, 2012-ben 2,9 százalékra csökkenhet a deficit - mondta Simor András elnök a hétfői tájékoztatón. 

Az idei 4,3-4,5 százalékos hiány előrejelzésekor a jegybank változatlan költségvetési politikával számolt, a jelzett különbség attól függ, hogy a meglévő költségvetési tartalékokat a kormány hogyan kívánja kezelni, tette hozzá.

Az MNB hétfőn megküldi Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek azt a jegybanki kiadványt, amely összefoglalja a nemzeti bank aktuális és stratégiai feladatait, illetve azt, hogy a jegybank mit tett az utóbbi hónapokban a pénzügyi folyamatok stabilitása érdekében - közölte az elnök.

Az említett jelentés az MNB és a kormány együttműködését hivatott szolgálni - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.