BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borúsabb képet mutat a washingtoni üveggömb

Lerontotta a globális gazdaság növekedésére adott legutóbbi – áprilisi – prognózisait a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az IMF szerint a globális GDP az idén 3,5 százalékkal, jövőre pedig 3,9 százalékkal nőhet – áprilisban az üveggömbök 2012-re 3,6 százalékot, 2013-ra pedig 4,1 százalékot mutatttak.

A globális kilábalás, amely nem is indult el erőteljesen, az elmúlt hónapban a gyengeség további jeleit mutatta – áll az IMF hétfőn kiadott közleményében. Az Egyesült Államokra vonatkozó prognózisok 0,1 százalékponttal csökkentek, a várakozás 2012-re immár 2 százalék, jövőre pedig 2,3 százalék.

Nagyot változott Spanyolország washingtoni megítélése: áprilisban még szerény, 0,1 százalékos növekedést jósolt az IMF, ez mostanra 0,6 százalékos recesszióvá transzformálódott. Hasonló mértékben – és irányban – változott az Egyesült Királyságra vonatkozó prognózis: 2,0 százalékról 1,4 százalékra.

A kínai gazdaság az idén 8,0, jövőre 8,5 százalékkal bővül az IMF elemzői szerint; az áprilisi prognózisban 0,2, illetve 0,3 százalékponttal gyorsabb ütemek szerepeltek.

A feltörekvő piacokon az IMF szerint rövid távon döntően a külső tényezők rontják a kilátásokat – olvasható a közleményben. Kelet- és Közép Európában az idei GDP-prognózis 1,9 százalék maradt, a jövő évi pedig 2,8 százalék, ami 0,1 százalékponttal kisebb, mint áprilisban volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.